Izrael je připraven okamžitě jednat s Palestinou

Washington - Izraelský premiér Bejamin Netanjahu prohlásil, že je připraven okamžitě zahájit jednání s Palestinci. Řekl to po schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu. Izraelsko-palestinské vztahy jsou paralyzovány především lednovou válkou v palestinském pásmu Gaza. Vedle blízkovýchodního konfliktu oba státníci jednali i o Íránu a jeho jaderném programu. Odmítavý postoj obou zemí v tomto ohledu zůstává neměnný.

Oba státníci chtějí navázat na těsné spojenectví obou zemí, ale každý zůstal zároveň věrný svým postojům. Barack Obama potvrdil, že Spojené státy podporují vytvoření dvou samostatných států na Blízkém východě.

„Chceme obnovit jednání o izraelsko-palestinské otázce. Jak jsem říkal už dříve, a opakuji to znovu, věřím, že je to v zájmu nejen Palestinců, ale i Izraele, Spojených států a mezinárodního společenství. Chceme dosáhnout řešení dvou států, v nichž Izraelci a Palestinci budou žít vedle sebe v míru a bezpečí,“ řekl po jednání americký prezident Obama.

Obama Netanjahua vyzval k jednání

Obama Netanjahua vyzval k zastavení kolonizace palestinských území s poukazem na to, že ho k tomu zavazuje mírový plán zvaný cestovní mapa z roku 2003. Také zdůraznil, že je důležité, aby se Netanjahu vrátil k jednacímu stolu s Palestinci. „Pokrok na této frontě se, jak jsme viděli, zastavil a já jsem premiérovi (Netanjahuovi) naznačil, že má historickou příležitost během svého funkčního období tuto záležitost výrazně rozhýbat,“ řekl Obama.

Netanjahu se přímo nezmínil o nezávislém palestinském státu. Řekl ale, že Palestinci musí uznat Izrael jako židovský stát. Potom prý bude připraven začít mírová jednání. „Jsem připraven začít mírová jednání s Palestinci okamžitě a zapojit do tohoto procesu také další strany. Chtěl bych jasně říct, že my nechceme vládnout Palestincům. Chceme s nimi žít v míru, vládnout si budou sami,“ dodal Netanjahu.

Obama: V zájmu Íránu není vlastnit jaderné zbraně

Druhým diskusním tématem pro oba státníky byl íránský režim. Oba politici shodně zdůraznili, že Írán se v žádném případě nesmí stát jadernou mocností. Barack Obama zdůraznil, že USA budou pokračovat ve snaze omezit současný kurz íránské politiky. „Chceme přesvědčit Írán, že není v jeho zájmu mít jaderné zbraně,“ řekl Obama s tím, že americká administrativa bude v rozhovorech s Íránem pokračovat po červnových prezidentských volbách v Íránu.

První osobní setkání obou státníků poté, co se letos ujali svých úřadů, podle dostupných informací zřejmě žádnou významnější změnu v postojích obou stran nepřineslo. Agentury přitom předem označovaly jejich schůzku za klíčovou pro pokračování mírových snah na Blízkém východě a vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem.

  • Benjamin Netanjahu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/707/70697.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/853/85266.jpg