Su Ťij je druhý den před soudem

Rangún - Další den soudního jednání čeká vůdkyni barmské opozice a držitelku Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Vojenská junta ji obvinila z porušení pravidel domácího vězení. Důvodem byla návštěva nezvaného amerického aktivisty. Nyní jí hrozí, že se domácí vězení změní na skutečné. Dnes u soudu vystoupilo pět svědků. Poprvé se k procesu oficiálně vyjádřila i Organizace zemí jihovýchodní Asie, ASEAN. Vyslovila hluboké znepokojení, ale sankce proti Barmě nezavede.

Prokuratura předvedla dnes před soud celkem 5 svědků, z toho čtyři byli policisté, kteří zadrželi Američana Johna Yettawa, když se plížil z domu Su Ťij. Yettaw připlaval do domu začátkem května, strávil v něm dva dny a nakonec stejnou cestou odešel. Su Ťij se brání, že ho nezvala a navíc ho prý několikrát vyzývala, aby její dům opustil. Obhájci chtějí žalobu obrátit a tvrdit, že policie nedokázala 63letou ženu před nepozvaným a nevítaným vetřelcem ochránit.

Šestileté domácí vězení charismatické Su Ťij mělo skončit již za týden. Zdá se však, že ji vojenská junta chce udržet mimo politickou scénu i na dobu voleb, které v Barmě budou příští rok.

Celý svět včetně Evropské unie přitom volá po jejím propuštění. Proti procesu protestují stoupenci barmské opozice v exilu. K propuštění Su Ťij už dřív vyzvaly Evropská unie a Spojené státy. Sankce Evropské unie, jako je zákaz vydávání víz a zmrazení vkladů, se ukazují jako neúčinné.

Carl Bildt, švédský ministr zahraničí

„Náš problém je, že máme sankce prakticky na všechno. Náš vztah s Barmou téměř neexistuje, a to věci komplikuje. Závisíme na politickém tlaku zemí, které s Barmou sousedí. Ty mají opravdovou možnost věci ovlivnit.“


Především Čína, která je hlavním obchodním partnerem Barmy, drží nad zemí ochrannou ruku. Lidská práva v Barmě by se proto mohla dostat na pořad dne ve středu, kdy se v Praze koná summit Evropské unie s Čínou.

ASEAN zatím k sankcím nesáhne

Dnes se nečekaně ostře vyslovila organizace zemí jihovýchodní Asie ASEAN, jíž je Barma členem. Sankce ale zatím nezavede.

„Chceme vidět pokrok Barmy k demokracii, a to znamená, že politický proces musí být otevřený všem. Události posledního týdne nás vážně znepokojují,“ prohlásil thajský premiér Apchisit Vedžadžíva.

Barma kritiku ignoruje a pokračuje na své vlastní cestě k údajně demokratickému zřízení. Vyvrcholit má napřesrok volbami. Junta se ale pojistila pro případ, že by Su Ťij ve vězení do té doby nezůstala, už předem z voleb diskvalifikuje barmské občany, kteří měli děti s cizinci, a to je právě případ vězněné disidentky, jejíž manžel byl Brit.

Carl Bildt
Zdroj: ČT24