Hubbleův teleskop je zpátky na oběžné dráze

Mys Canaveral (USA) - Astronauti z raketoplánu Atlantis dnes splnili poslední úkol své mise u Hubbleova vesmírného teleskopu - opravený a modernizovaný přístroj, na němž pracovali skoro týden, vrátili na oběžnou dráhu. Sedmičlenná posádka raketoplánu se nyní chystá zpět k Zemi, kde by měla přistát v pátek krátce před 18:00 SELČ. Pomocí robotické paže raketoplánu astronautka Megan McArthurová opatrně vyložila teleskop o hmotnosti 13 tun a velikosti autobusu z nákladového prostoru Atlantisu, kde byl uložen od minulé středy.

Podle oznámení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ve 14:57 SELČ pak teleskop vypustila na oběžnou dráhu ve výšce zhruba 560 kilometrů, a raketoplán se tak od přístroje definitivně odpoutal.

„Když znovu přemýšlíme o této misi, bylo to pro nás neuvěřitelné dobrodružství. Myslím, že to ukazuje úspěchy, kterých lidi mohou dosáhnout, když překonávají překážky,“ řekl velitel Atlantisu Scott Altman. Všechno podle něj nešlo tak, jak bylo naplánováno, „ale společně jsme vykonali neuvěřitelné věci“. „Nyní Hubble může pokračovat v odhalování kosmu,“ dodal Altman.

Stejné nadšení zavládlo i v Houstonu ve středisku pro kontrolu letu. „Je to vynikající vidět Hubble, nejslavnější vědecký přístroj všech dob, kompletně opravený a nový, znovu připravený k práci. Děkujeme vám,“ vzkázal kosmonautům Dan Burbank, který má na Zemi na starosti komunikaci s raketoplánem.

Posádka ještě jednou zkontroluje tepelný štít Atlantisu, zda je v pořádku pro návrat do atmosféry. Opravy Hubbleova teleskopu probíhaly na vysoké orbitě v prostoru, kde se pohybuje množství „kosmického smetí“ a hrozilo poškození lodi. Tu minulou středu minul asi deseticentimetrový kousek odpadu jen o několik kilometrů.

Atlantis je poškozen, nebezpečí však nehrozí

Při startu poničily plášť raketoplánu odpadávající úlomky z vnější palivové nádrže, které na jeho pravém boku vytvořily asi půlmetrový pás škrábanců. Podle inženýrů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ale nepředstavují pro stroj žádné nebezpečí. 

Odpoutáním od „Hubblea“ Atlantis definitivně zakončí pátou a poslední servisní misi u dalekohledu, která podle NASA prodloužila jeho životnost nejméně do roku 2014 a mnohonásobně zvýšila jeho výkonnost. Podle odborníků bude nyní schopný podívat se ještě hlouběji do historie vesmíru než dosud.



Při pěti výstupech do volného kosmického prostoru, které trvaly celkem 37 hodin, astronauté teleskopu vyměnili gyroskopy zajišťující jeho orientaci v prostoru, datovou jednotku, baterie a tepelné štíty. Nainstalovali na něj novou širokoúhlou kameru a spektrograf, jinou kameru a spektrograf částečně úspěšně opravili.

Investice do Hubbleova teleskopu činí téměř 200 miliard korun

Náklady na tuto misi NASA vyčíslila na 1,1 miliardy dolarů (zhruba 21,5 miliardy korun), čímž zaokrouhlila investice do Hubbleova teleskopu na deset miliard dolarů (téměř 200 miliard korun). Během pěti opravářských výprav k dalekohledu k němu astronauté podle NASA vystoupili celkem třiadvacetkrát a ve volném prostoru u něj strávili 166 hodin a šest minut. 

Návrat účastníků poslední mise je naplánován na pátek 17:41 SELČ, kdy by měl raketoplán Atlantis přistát na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Vydáno pod