Za příliš smířlivý postup vůči Soulu je v KLDR poprava

Soul - Severní Korea údajně popravila bývalého klíčového politika pro vztahy s Jižní Koreou, ze kterého KLDR udělala obětního beránka poté, co vztahy mezi oběma korejskými státy ochladly. Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap důvodem popravy byl politikův příliš smířlivý postup vůči Soulu. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení nicméně nedokázalo informaci potvrdit. Severokorejský politik Čche Song-čul byl popraven už loni. Vztahy obou Korejí se zhoršily, když se před rokem ujal funkce nový jihokorejský prezident I Mjong Bak.

Čche Song-čul, který měl v popisu práce vztahy komunistické KLDR s jižním sousedem, byl loni popraven za údajnou korupci, napsala agentura Jonhap. Předtím už byl odvolán ze své funkce a za trest musel pracovat na kuřecí farmě, dodala agentura s odvoláním na neupřesněné zdroje z KLDR. Pchjongjang tímto způsobem Čche Song-čula údajně potrestal za prosazování smířlivého postoje vůči Jižní Koreji. 

„Když se vztahy s Jižní Koreou zhoršily po změně vlády, stal se obětním beránkem, na kterého padla veškerá odpovědnost za špatné posouzení jihokorejské politiky vůči KLDR,“ uvedl neznámý severokorejský zdroj.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Čche, který se narodil v roce 1956, byl členem severokorejské delegace, která vítala jihokorejského prezidenta Ro Mu-hjona poté, co v roce 2007 překročil společnou hranici při teprve druhém summitu vůdců obou korejských států. „Čche prosazoval zlepšování vztahů s Roovou vládou navzdory nesouhlasu stoupenců tvrdé linie,“ cituje Jonhap svůj zdroj. 

Vztahy mezi oběma korejskými státy se přiostřily poté, co Ro Mu-hjon odešel z úřadu v roce 2008 a nahradil ho I Mjong-bak, který zastavil volný tok bezpodmínečně poskytované pomoci zbídačené KLDR a prohlásil, že pomoc bude pokračovat jen v případě, že Pchjongjang vykáže skutečné pokroky při ukončení svého sporného jaderného programu.