Bill Clinton je novým zmocněncem OSN pro Haiti

Port-au-Prince - Novým zvláštním zmocněncem OSN pro Haiti je bývalý americký prezident Bill Clinton. Haiti je nejchudší země západní polokoule a v posledních letech ji zdevastovalo několik katastrofálních bouří. Jedním z úkolů nového emisara bude právě pomoc při obnově po loňských ničivých tropických bouřích, jež si vyžádaly téměř 800 lidských obětí a způsobily škody za miliardu dolarů.

Jmenování Billa Clintona do této funkce na dnešní tiskové konferenci v Ženevě oznámil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„Je pro mne ctí přijmout nabídku generálního tajemníka (OSN) stát se zvláštním vyslancem pro Haiti,“ uvedl ve svém prohlášení někdejší americký prezident, který dlouhodobě vyvíjí úsilí ve prospěch Haiti a v březnu zemi navštívil společně s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.

Následující měsíc se pak zúčastnil dárcovské konference, na níž se podařilo shromáždit na rekonstrukci bouřemi poničených území více než 300 milionů dolarů. Jmenování Clintona do funkce by rovněž mohlo přilákat do země investory a přispět k její stabilizaci po desítkách let politických a společenských nepokojů a násilí.

Clinton je na Haiti stále respektovaným politikem vzhledem k tomu, že v roce 1994 pomohl americkou vojenskou intervencí k pádu diktátorského režimu a návratu zvoleného prezidenta Jeana-Bertranda Aristidea, zbaveného moci při převratu