Německo ohrožují pravicoví a islámští radikálové

Berlín - Před pravicovým i islámským extremismem varuje zpráva, kterou dnes zveřejnily německé ministerstvo vnitra a úřad na ochranu ústavy. Označuje je za největší bezpečnostní hrozbu pro Německo. Jak uvedla berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová, alarmující je především výrazný nárůst pravicového extremismu. Němců se ke krajní pravici hlásí téměř 10 tisíc a loni měli na svědomí na 20 tisíc trestných činů, z toho tisíc násilných. Oproti roku předchozímu to je nárůst bezmála o 16 procent. Zvláště nebezpeční jsou tak zvaní autonomní nacionalisté, konstatuje mimo jiné výroční zpráva, kterou dnes představil německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble a šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy Heinz Fromm.

Ze zprávy dále vyplývá, že stále větší hrozbou jsou i islámští extremisté. Ti se nyní cíleně obracejí na Německo, na internetu se poprvé objevily výhrůžné vzkazy v němčině. Stoupá i počet muslimů i fanatických konvertitů, kteří mají namířeno do islámských teroristických táborů na afghánsko-pákistánské hranici. Islámští teroristé se také zaměřují na účast německých jednotek v afghánské misi.

Schäuble vyjádřil znepokojení nad tím, že v zemi stoupá počet neonacistů - ze 4 400 na loňských 4 800. Členů neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD) ale naopak mírně ubylo ze 7 200 na 7 000. Úbytek členů pokračuje i v případě Německé lidové unie (DVU).

NPD přesto zůstává v tomto směru nejvýznamnějším aktérem. Politické křídlo neonacistů NPD zaměstnává i justici. Šéf strany Udo Voigt dostal v dubnu podmínku za podněcování k nenávisti. V květnu berlínský soud uvalil na stranu milionovou pokutu za účetní nesrovnalosti. Straně teď hrozí finanční kolaps. Ten by ji mohl rozložit dřív, než oficiální zákaz. Dosavadní pokusy ale ztroskotaly.

Oba politici na dnešním brífinku navíc odmítli, že by vláda uvažovala o druhém pokusu zakázat tuto extremistickou stranu, která se již dostala do dvou regionálních parlamentů. V roce 2003 se proti takovému kroku kabinetu postavil německý ústavní soud. 

Novým fenoménem jsou autonomní nacionalisté

Fromm poukázal na to, že se v uplynulých dvou letech zformovala v Německu autonomní nacionalistická scéna, která při demonstracích cíleně vyhledává násilnou konfrontaci. Podle něj jde o „nový fenomén“. Těchto autonomních nacionalistů je podle něj kolem pěti stovek.

Množí se rovněž násilnosti páchané levicovými radikály. Do tohoto spektra zpráva úřadu řadí 6 300 osob, z toho 5 800 autonomních radikálů.

  • Nahrávka al-Káidy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/628/62740.jpg
  • Němečtí pravicoví extremisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/872/87146.jpg
  • Němečtí pravicoví extremisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/872/87145.jpg
Vydáno pod