Výroba vakcíny na mexickou chřipku zatím vázne

Ženeva - Farmaceutické firmy by podle Světové zdravotnické organizace (WHO) měly pokračovat ve výrobě očkovací látky proti běžné sezonní chřipce. S výrobou vakcíny na mexickou chřipku musejí společnosti ještě počkat, neboť se zatím vědcům nepodařilo izolovat přesný virový kmen, což je základním předpokladem pro výrobu vakcíny proti viru H1N1.

„Farmaceutické společnosti musejí pokračovat se sezonní vakcínou. Není tu žádný požadavek na zastavení její výroby,“ řekl prezident jedné z farmaceutických firem Jean Stephenne po setkání představitelů OSN a WHO se zástupci 30 výrobců vakcín. 

Vývoj nové vakcíny se zatím zadrhl na jednom bodě a vědcům se nedaří jej překonat. Stále se jim totiž nepodařilo získat a popsat přesný virový kmen nové chřipky. Ten by měl být podle odhadů k dispozici teprve začátkem června. 

To by znamenalo, že vakcína by se mohla začít vyrábět nejdřív o měsíc později. Firmy přitom prý jinak mají všechno k výrobě vakcíny připravené. Před časem se objevila zpráva, že jedna z českých firem by mohla být vůbec první, kdo vakcínu proti mexické chřipce vyrobí. Celý proces výroby se ale stejně jako jinde ve světě zastavil, protože vědci ještě nedostali přesný virový kmen. 

New York prověřuje kvůli chřipce smrt 16měsíčního dítěte   

V New Yorku se prověřuje, zda na mexickou chřipku nezemřelo 16měsíční dítě. Chlapec z rodiny mexických přistěhovalců zemřel v pondělí večer asi hodinu poté, co ho rodiče přivezli s vysokou horečkou a chřipkovými příznaky na pohotovost. 

Newyorský starosta Michael Bloomberg na dnešní tiskové konferenci uvedl, že zatím není potvrzeno, zda v případě malého Jonathana šlo o nákazu virem H1N1. Více by měly napovědět výsledky testů, které by mohly být hotové do několika dnů. 

V souvislosti s tímto případem newyorský starosta vyzval obyvatele, aby s návštěvou lékaře v případě chřipkových příznaků neváhali. „Zda máte zdravotní pojištění, nebo je váš imigrační status sporný, nehraje roli. Nebudeme se na to ptát,“ prohlásil. 

V tomto státě již na mexickou chřipku zemřel jeden člověk, šlo o učitele z jedné ze škol, které byly kvůli nákaze virem H1N1 uzavřeny. Pokud by se potvrdila nákaza i u mrtvého chlapce, stoupl by počet obětí v New Yorku na dvě.

Virus chřipky typu H1N1
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org