Při výstupu na Mount Everest zemřel český horolezec

Himálaj - V Himaláji zemřel český horolezec. Sedmačtyřicetiletý Věslav Chrząszcz ze Stonavy na Karvinsku chtěl se svým kolegou vystoupat na Mount Everest bez kyslíku, ve druhém táboře se mu však udělalo špatně. Sestoupil proto do nižšího tábora, kde už se ale ráno neprobudil. Podle ostatních horolezců Chrząszcz rozhodně nebyl v horách nováčkem, výstup na nejvyšší horu světa byl jeho velkým snem.

„Udělalo se mu špatně, proto sestoupili do níže položeného tábora. Ráno už se neprobudil,“ popsal situaci předseda horolezeckého klubu TJ Baník Karviná Josef Weisser.  Tělo zesnulého prozatím zůstává na místě, kvůli špatnému počasí ho není možné snést.

Oba muži, Věslav Chrząszcz a jeho kolega Milan Pěgřímek, se údajně pokoušeli o výstup bez kyslíkových masek. Na nejvyšší horu světa chtěli vylézt obtížnější severní stěnou z Tibetu. 

Podle Weissera to ale neznamená, že by to musela být příčina tragédie. „Na to, co se stalo, to může a nemusí mít vliv. S kyslíkem je to bezpečnější, ale finančně náročnější. A není to takový sportovní výkon. Je to prostě věcí přístupu,“ uvedl. 

Hlavním cílem obou horolezců bylo vrátit se v pořádku domů. „Je nám nesmírně líto, že to tak nebude. Chrząszcz byl významný stonavský rodák a mnoho lidí ve Slezsku ho znalo také díky jeho zajímavým přednáškám, kterými popularizoval horolezectví, krásu hor i úctu k přírodě,“ prohlásil starosta Stonavy Ondřej Feber. 

Chrząszcz byl přitom zkušený horolezec. Podle Weissera byl v Himálaji potřetí. Bez kyslíku vystoupal například na vrchol hory Šiša Pangma. Zdolal i nejvyšší bod Severní Ameriky Mount McKinley. „Je to taková symbolika, že umřel v tom prostředí, které měl velice rád,“ uvedl Weisser.

V Himalájích umírají i Češi

24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert na nepálském vrcholu Makalu (8463 metrů). Při sestupu však tragicky zahynul.

16. října 1984 - Při sestupu z Mount Everestu (8848 metrů) zahynul Jozef Psotka, jenž se o den dříve stal spolu se Zoltánem Demjánem prvním Čechoslovákem na vrcholu nejvyšší hory světa.

17. října 1988 - Při expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just.

10. května 2006 - Při pokusu o zdolání pátého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul Pavel Kalný.

16. května 2007 - Při výstupu mezinárodní expedice na Mount Everest přišel o život Libor Kozák, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem.

8. srpna 2007 - Během cesty početné české výpravy na vrcholy Gašerbrumu I a II zahynul Jiří Daněk.

27. dubna 2009 - Při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny zemřel Martin Minařík.

19. května 2009 - Při výstupu na Mount Everest zahynul Věslav Chrzaszcz, který chtěl spolu s kolegou Milanem Pěgřímkem zdolat nejvyšší horu světa bez kyslíkových přístrojů.