Ahmadínežád bude obhajovat prezidentský post

Teherán - Íránská Rada dohlížitelů zveřejnila konečný seznam kandidátů pro červnové prezidentské volby. Zůstala na něm čtveřice hlavních uchazečů, včetně současné hlavy státu Mahmúda Ahmadínežáda. Jeho pozice je ale před volbami nejistá, ztěžuje ji špatná ekonomická situace v zemi a klesající popularita. Podobně jako v minulosti Rada vyškrtla z uchazečů všechny ženy. První kolo voleb bude 12. června.

Kromě Ahmadínežáda jde do boje o prezidentské křeslo i bývalý premiér Mír Hosejn Músáví, někdejší předseda parlamentu Mahdí Karrúbí a bývalý velitel revolučních gard Mohsen Rezáí. 

Celkem se do voleb přihlásilo 475 kandidátů mezi nimi i několik žen, ty ale na konečném seznamu nakonec všechny chybějí. První kolo voleb by se mělo uskutečnit 12. června, už tento pátek začíná předvolební kampaň, ta bude ukončena dva dny před hlasováním. 

Prezidentem se stane ten, kdo získá v prvním kole voleb nadpoloviční většinu, pokud se nikdo takový nenajde, uskuteční se do týdne druhé hlasování. 

Ahmadínežád nesplnil, co slíbil

Ahmadínežádovi rivalové obviňují současného prezidenta, že začal s kampaní dřív, než je povoleno. Podle nich prý prezident už teď objíždí voliče, stěžují si také, že média Ahmadínežádovi věnují větší prostor. 

I tak to ale pro Ahmadínežáda nevypadá moc dobře. U moci je od roku 2005, zatím se mu ale nepodařilo splnit, co v předchozích volbách sliboval. Nepodařilo se mu zlepšit ekonomickou situaci v Íránu, kde je pětadvacetiprocentní inflace a třináctiprocentní nezaměstnanost. 

Velkým Ahmadínežádovým rivalem bude zřejmě dvaasedmdesátiletý Karrúbí, který se hlásí k reformátorským politikům. „Prvním úkolem bude zastavit zhoršování ekonomické situace. Nebudu pokračovat v politice rozhodování jednoho muže a odstraňování kvalitních ekonomů,“ prohlásil Karrúbí.

Za nejnebezpečnějšího Ahmadínežádova soupeře je považován Músáví. Slíbil, že bude-li zvolen, vrátí Íránu důstojnost. V dopise předsedovi parlamentu, generálnímu prokurátorovi a ministru spravedlnosti si stěžoval na to, že sdělovací prostředky nedodržují neutralitu a jednoznačně straní Ahmadínežádovi.

Mehdí Karrúbí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod