U afghánských povstalců se našla munice z České republiky

New York - U několika zabitých afghánských povstalců se našla munice pocházející z České republiky. Napsal to dnes list The New York Times s tím, že do rukou ozbrojenců Talibanu se patrně dostala v důsledku korupce a špatné disciplíny v řadách afghánské armády a policie. Podle listu neexistují důkazy, že by česká vláda Talibanu náboje dodávala.

Onou spornou municí jsou náboje 7,62 x 39 milimetrů, takzvané krátké 7,62, které patří k nejběžnějšímu vojenskému střelivu na světě. Pocházet mohou od desítek dodavatelů, uvádí deník. Konkrétně se zmiňuje o nábojích označených značkou „bxn“, kterou podle něho používal během studené války český výrobce. Od roku 2004 daruje česká vláda munici a výzbroj Afghánistánu. České náboje, včetně střeliva označeného „bxn“, dodávala do Afghánistánu také americká firma A.E.Y., která měla kontrakt s Pentagonem.

Další nalezené střelivo je označeno „WOLF“ a pochází z Ruska. Tyto náboje dodává afghánským vojákům a policistům kalifornská společnost Wolf Performance Ammunition, zpravidla přes prostředníka.

Neexistuje důkaz, že by česká vláda dodávala povstalcům náboje

„Neexistuje důkaz, že by Wolf, česká vláda nebo A.E.Y. vědomě dodávaly munici afghánským povstalcům,“ píše The New York Times. Firma A.E.Y. sice loni musela přestat s dodávkami pro Pentagon, ale kvůli podezřením, která se této věci netýkala.

Jako pravděpodobné vysvětlení nabízejí odborníci možnost, že afghánští tlumočníci, vojáci nebo policisté munici buď prodali pro zisk, nebo ji nechali odcizit z jiných důvodů, včetně sympatií s povstalci. Vojenští představitelé v tom ale spíš než korupci a vědomou diverzi spatřují špatnou disciplínu afghánských bezpečnostních složek a nedostatečný dohled nad jejich zásobami. Nalezené střelivo by také mohlo pocházet ze ztrát armády během boje.