Polský ústavní soud rozlouskl věčný spor mezi premiérem a prezidentem

Varšava - O zahraniční politice, záležitostech projednávaných na summitech Evropské unie a stanovisku Polska rozhoduje polská vláda a prezentuje ho premiér. Prezident se může k tomuto stanovisku na půdě summitu jen vyjádřit, jako nejvyšší představitel země se ale může rozhodnout, zda se summitů zúčastní. Tak zní dnešní verdikt polského ústavního soudu k dlouhodobým konfliktům prezidenta Lecha Kaczyńského a premiéra Donalda Tuska, který se podle varšavského zpravodaje ČT Miroslava Karase může považovat za vítěze sporu. Za vítězství ale rozhodnutí označili i zástupci strany Právo a spravedlnost, v jejímž čele stojí prezidentův bratr Jaroslaw.

V případě, že prezident chce na summit přijet, musí podle soudu s vládou spolupracovat, aby Polsko na unijních schůzkách vystupovalo jednotně. Prezident prakticky na summitech nemá právo hlasu, a pokud by se chtěl vyjádřit, musí získat premiérův souhlas.

Ústavní soud se případem zabýval několik týdnů. O rozhodnutí sporu žádala ústavní soud vláda. Její představitelé tvrdili, že je na premiérovi, aby o složení polské delegace na summitech evropské sedmadvacítky rozhodoval on. Předložili proto parlamentu kompetenční zákon, aby se jednou provždy vědělo, kdo má jezdit na summity unie.

Vstup a reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Soud byl dohrou sporu mezi prezidentem Kaczyńským a premiérem Tuskem z loňského října ohledně složení polské delegace na summitu Evropské unie v Bruselu. Kancelář premiéra odmítla prezidentovi poskytnout vládní letoun, prezident si pak najal letadlo sám pro sebe. Naposledy se nemohli dohodnout, kdo z nich pojede do Prahy a bude sedět u stolu s americkým prezidentem Barackem Obamou během summitu EU-USA. Letěli tedy oba.

Kaczyński a Tusk prakticky denně svádějí boj o domácí a zahraniční politiku - ať už jde o ekonomiku, armádu, školství nebo zdravotnictví. Rozhodnutím ústavního soudu ale tahanice, spory a konflikty nekončí - bude jich stále více do příštího podzimu, kdy oba politici změří své síly v prezidentských volbách, připomíná varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas. Prezident zatím ve sporu spíš ztrácí, jeho obliba rekordně klesla: důvěřuje mu jen 23 procent Poláků. Tusk by teď přitom s přehledem volby vyhrál a je v současnosti nejoblíbenějším polským politikem.

  • Polský ústavní soud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/875/87461.jpg
  • Jednání polského ústavního soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/875/87459.jpg