Výbuchy bomb v Bagdádu přinesly smrt 53 lidem

Bagdád - Sebevražedný atentátník dnes na bagdádském tržišti zabil 12 lidí a 25 osob zranil. Podle irácké policie zahynuli také tři američtí vojáci, což ale americká armáda zatím nepotvrdila. Při včerejším útoku zahynulo nejméně 41 lidí. Dalších 70 je zraněných. Nálož nastražená v autě explodovala poblíž restaurace v severozápadní bagdádské čtvrti Šula a výbuch byl načasován tak, aby zabil co nejvíc civilistů. Exploze nese známky terorismu sunnitských extremistů, kteří se hlásí k al-Káidě. Čtvrť Šula navíc obývají především šíité, stoupenci druhé větve islámu.

Dnešní útok je podle agentury Reuters připomínkou toho, že i přes výrazné zlepšení bezpečnostní situace v zemi a v Bagdádu samém jsou sunnitští povstalci stále ještě schopni silně udeřit.

Za minulý měsíc bylo při větších pumových atentátech v Bagdádu zabito téměř 250 lidí. Nejkrvavější bilanci měl útok z 29. dubna, kdy téměř najednou vybuchly tři nálože na tržištích ve čtvrti Sadr, která je baštou šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra. Zabito bylo nejméně 51 lidí, další desítky utrpěly zranění.

Na základě dvoustranné dohody mezi americkou a iráckou vládou mají američtí vojáci odejít z iráckých měst do 30. června a stáhnout se na své základny. Tento krok je obecně očekáván jako zkouška schopností vznikajících iráckých bezpečnostních složek.