Výstava ukazuje Zemi z vesmírné perspektivy

Praha - V geografické knihovně Přírodovědecké fakulty UK na pražském Albertově jsou k vidění zajímavé letecké a družicové snímky. Výstava, kterou zorganizovala katedra geoinformatiky, se věnuje dálkovému průzkumu Země. Metoda se používá v geografii, kartografii či topografii a v současné době patří mezi nejdynamičtěji se rozvíjející obor kosmonautiky.

Dálkový průzkum země se využívá v řadě oblastí: v národním hospodářství, ve sportu nebo jen tak pro zábavu. Expozice ukazuje široké spektrum možného využití této metody. Pomocí ní mohou vědci lépe sledovat změny v tání ledovců, proměny zemědělských plodin nebo lesních porostů.

„Průřez je velice široký, od aplikací, které dokumentují, jak družice mohou informovat o růstu měst, jak vypadají nejrůznější útvary na zemském povrchu. Třeba Země je zbrázděna krátery, aniž bychom si to zcela uvědomili,“ říká ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Rozhovor s Janem Kolářem (zdroj: ČT24)

Družice mohou získávat informace o libovolném místě na zemském povrchu a mají řadu dalších výhod. „Informaci získáváme prakticky okamžitě. Družice navštěvují místa opakovaně. U leteckého průzkumu je to problém, protože letadla musí žádat o povolení, aby se na dané bylo možné dostat,“ upozornil Kolář.

Vydáno pod