Iveta Radičová už na březnové volební kandidátce nebude

Bratislava - Iveta Radičová nebude kandidovat v předčasných březnových parlamentních volbách a chce se postupně stáhnout z vysoké politiky. Kandidaturu na prezidentku v roce 2014 nicméně zcela nevyloučila. Dosluhující slovenská premiérka to dnes prohlásila na tiskové konferenci po jednání vedení Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany (SDKU-DS). Dostala dnes ale od hlavy státu pověření vést odstupující vládu až do březnových voleb.

Radičová prozatím zůstává v křesle místopředsedkyně SDKU-DS, tento post chce ale nabídnout na kongresu strany. Ten se musí konat do šesti měsíců od parlamentních voleb. Premiérka také nevyloučila, že by se v roce 2014 mohla ucházet o post hlavy státu. Prohlásila ale, že takové úvahy jsou zatím předčasné, nyní se chce vrátit ke svému civilnímu životu. Ministr zahraničí a šéf SDKU-DS Mikuláš Dzurinda by kandidaturu Radičové do parlamentu uvítal, ale její rozhodnutí respektuje.

Iveta Radičová:

Do voleb v roce 2010 jsem vstupovala s heslem Spolu to dokážeme. (…) Nyní si musím na otázku, zda to spolu dokážeme, odpovědět: „Myslím, že ne.“

Radičová také krátce připomněla, co se jejímu kabinetu podařilo učinit a že usilovala o povznesení politické kultury v zemi. Dodala mimo jiné, že chod státu zlevnil o devět procent ročně a že se podařily zavést elektronické aukce a zveřejňování smluv na internetu.

Přívětivější a hlavně důvěryhodnější tvář bude straně podle analytiků před volbami chybět. Navzdory tomu, že Radičová působila často jako sólový hráč, své SDKU-DS uměla získat politické body; bez ní půjde strana o hodně dolů.

Radičová dovede vládu do voleb

Prezident Ivan Gašparovič dnes formálně premiérku odvolal a pověřil ji vykonáváním působnosti předsedkyně vlády až do jmenování nové vlády. Umožnila mu to novela ústavy, kterou minulý týden schválil parlament. Kabinet v současném složení by tak měl dovládnout až do předčasných voleb, které se uskuteční 10. března 2012. Prezident chce být s Radičovou v častém kontaktu, protože podle ústavy musí na činnost kabinetu pracujícího v odstoupení více dohlížet.

SDKU-DS se dnes dohodla na primárkách, které se uskuteční 12. listopadu. Z nich má vzejít lídr, který povede stranu do volebního souboje. Dzurinda o tento post zájem projevil. Termín na podání přihlášek do primárek je druhý listopad.

Kabinet Radičové padl v polovině října, kdy parlament neschválil záchranný fond eurozóny. Hlasování totiž vláda spojila s vyslovením důvěry. Eurofond poslanci schválili o několik dní později za podpory opozičních socialistů, kteří souhlas podmínili předčasnými volbami.