Boje s islámskými radikály v somálské metropoli neustávají

Mogadišo - Somálská armáda vede od úsvitu ofenzivu proti islámským radikálům v Mogadišu. Snaží se tak znovu získat kontrolu asi nad třetinou města, o kterou přišla minulý týden. V ulicích je slyšet střelba, podle agentury Reuters bylo zabito njméně 45 lidí včetně 28 civilistů, kolem stovky lidí bylo zraněno. Útoku se neúčastní jednotky Africké unie, které mají v zemi podporovat místní vládu. Tisíce lidí v poslední době uprchly před boji ze svých domovů.

Obyvatelé Mogadiša se zavřeli v domovech a nevycházejí. Bojující strany používají těžké zbraně. Někteří civilisté soudí, že se armáda chce zmocnit hlavních povstaleckých postů.

Boje mezi povstalci a vládou si v posledních měsících vyžádaly mnoho lidských životů, desetitisíce obyvatel pak vyhnaly z jejich domovů. 

Somálsko nemá už téměř 20 let efektivní ústřední vládu s reálnou kontrolou země. Klid a bezpečí země nepoznala od roku 1991, kdy po svržení diktátora Mohameda Siada Barreho vypukla válka klanů a zemi zachvátila anarchie. Rozsáhlá území ovládají roztříštěné skupiny islámských povstalců a konflikt má téměř denně desítky civilních obětí.

Vydáno pod