Americký voják dostal za znásilnění a mnohonásobnou vraždu doživotí

Washington/Bagdád - Bývalý americký voják, kterému za vyvraždění irácké rodiny hrozil v USA trest smrti, stráví zbytek života ve vězení. Spekulovalo se o tom, že by měl dostat trest smrti, porota se ale na hrdelním trestu jednomyslně neshodla. Iráčany trest popudil, požadují opakování líčení a trest smrti.

Steven Green v březnu 2006 spolu s dalšími vojáky znásilnil čtrnáctiletou Iráčanku Abír Džanabíovou. Potom zavraždil její rodiče a šestiletou sestru, následně i ji samotnou.

Ostatní vojáci, kteří se na tomto hrůzném incidentu podíleli, byli vojenským soudem odsouzeni k mnohaletému vězení a svědčili proti Greenovi. Ten byl souzen civilním soudem, protože před svým zatčením byl z armády propuštěn.

Rozsudek nad Greenem formálně vynese soudce začátkem září. Je to doživotí bez možnosti prominutí zbytku trestu po odpykání jeho části. Podle jednoho z obhájců Darrena Wolffa Green dvakrát nabídl přiznání, ale ministerstvo obrany to kvůli mezinárodnímu tlaku a sledovanosti v Iráku pokaždé zamítlo. Přiznání v USA ovlivňuje délku trestu.

Greenův obhájce vojákovu vinu nikdy nepopíral, ale hájil ho tím, že měl Green za sebou mimořádně hrůzné zkušenosti z bojů a v době útoku měl za sebou šest měsíců služby v Iráku.

Bagdádský sunnita Tárik Daúd se podivil nad tím, že je pro americkou justici „irácká krev tak bezcenná, když vynese doživotí nad někým, kdo zavraždil rodinu a znásilnil a zabil jednu z dcer“. Pro šíitského učitele Hajdara Kaduma z Bagdádu je rozsudek „výsměchem právu Iráčanů“. „Kdyby totéž učinil Iráčan příslušnici americké armády, považovali by ho za teroristu a dostal by smrt,“ řekl.