Nová indická vláda bude řešit krizi a napjaté vztahy s Pákistánem

Dillí - Staronový indický premiér Manmóhan Singh a devatenáct ministrů jeho vlády dnes složili slavnostní přísahu do rukou prezidentky Pratibhy Pátilové. Koaliční vláda vedená Singhovým Indickým národním kongresem (INK) se opírá o silnější pozici v parlamentu než předchozí kabinet. Ve volbách, které se konaly postupně v pěti etapách, zaznamenal INK největší volební úspěch od roku 1991 a jeho koalici k nadpoloviční většině v parlamentu schází pouhých deset křesel.

Na výsledky indických voleb zareagovaly příznivě místní burzy, když investoři uvítali silný mandát Singhovy vlády. Ten by mu podle očekávání investorů měl umožnit přijmout přísnější ekonomické reformy v době, kdy růst třetí největší asijské ekonomiky výrazně zpomalil. Kabinet se ujímá vlády také v době napjatých vztahů se sousedním Pákistánem.

Mezi jmenovanými ministry není osmatřicetiletý Rahúl Gándhí, příslušník čtvrté generace dynastie Gándhíových-Nehrúových, který je od roku 2007 jedním z generálních tajemníků INK a spekulovalo se o tom, že by v nové vládě mohl dostat ministerský post.