200 slovenských Romů zaútočilo na policejní hlídku

Prešov (Slovensko) - Asi 200 lidí zaútočilo ve čtvrtek kameny a holemi na tři policejní hlídky v romské osadě Huncovce u východoslovenského města Kežmarok. Policisté, kteří do osady přijeli vyřešit partnerský spor, se před rozvášněným davem nakonec bránili varovnými výstřely do vzduchu. Dva členové hlídky museli vyhledat lékařské ošetření. Na policejní stanici dnes policisté předvedli 22 obyvatel osady.

Policisté přijeli do osady řešit partnerský konflikt, při němž muž napadl svou družku nožem. Hlídka chtěla útočníka předvést, ale v tu chvíli na ni zaútočila skupina místních obyvatel. Dav prý nereagoval na opakované výzvy policistů, aby s násilím přestali. Proto policisté vypálili šest varovných výstřelů do vzduchu.

„Na pár vteřin se dav rozutekl, ale opět se shromáždil a útočil. Policistům se podařilo předváděného muže naložit do auta a z místa odjet,“ dodal Džobanik.

Větší konflikt zaznamenala policie na východě země začátkem května, kdy se v romské osadě Žehra asi stovka lidí zapojila do hromadné bitky. Dvě skupiny se navzájem napadly mačetami a dalšími zbraněmi. Dav se podařilo uklidnit až varovnými výstřely. Tato šarvátka si vyžádala mezi Romy četná zranění.