V Soulu dnes začíná summit EU a Jižní Koreje

Soul - Především ekonomické otázky jsou tématem čtvrtého summitu Evropské unie a Jižní Koreje, který dnes začíná v Soulu. Jižní Korea a EU doufají, že se jim podaří pokročit ve stagnujícím jednání o dohodě o volném obchodu a položit základ pro rozšíření vzájemných vztahů. Podle diplomatických zdrojů je ale nepravděpodobné, že by dohoda byla oznámena během summitu. České předsednictví na něm zastupuje prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Jan Kohout, delegaci EU kromě Klause vede předseda Evropské komise José Barroso. Dnes budou jednat s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem.

Pro Jižní Koreu je Evropská unie druhým největším obchodním partnerem - hned po Číně a těsně před Japonskem. Mezi obchodními partnery unie zaujímá Jižní Korea osmé místo, avšak bilanci má EU s touto zemí v posledních letech stále pasivní. EU je v Jižní Koreji největším zahraničním investorem.

Dohodu o volném obchodu zatím maří rozpory ohledně finančních náhrad, které Soul vyplácí místním společnostem, jež dovážejí součástky ze třetích zemí před vývozem finálního produktu. Sedmadvacetičlenná EU tuto praktiku známou jako vrácené celní poplatky ve svých dohodách o volném obchodu neakceptují.