Estonsko kritizuje Klausovy výroky dělící evropské země

Tallinn - Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves dnes kritizoval Václava Klause za jeho výroky v rozhovoru pro sobotní vydání Lidových novin. Český prezident v něm uvedl mimo jiné Estonsko jako příklad státu, vůči němuž není třeba být tak ostražitý jako vůči Rusku, které je státem velkým a ambiciózním. Podle Ilvese je právě od Čecha překvapivá formulace, která dělí evropské země na důležité a méně důležité. Estonské ministerstvo zahraničí v této souvislosti vyzvalo českého velvyslance v Tallinnu, aby podal vysvětlení prezidentových výroků.

„Já Rusko jako hrozbu nevidím, já vidím Rusko jako velký, silný, ambiciózní stát a určitě je třeba být více na pozoru vůči takovému velkému, silnému, ambicióznímu státu než vůči - abych plácnul - malému Estonsku nebo Litvě,“ řekl Klaus v Lidových novinách.

Ve čtvrtek na jeho výrok podrážděně reagoval litevský prezident Valdas Adamkus, jehož země byla použita jako druhý příklad. Adamkus prý skoro nedokáže uvěřit tomu, že jeho český kolega toto řekl. Každá země Evropské unie musí mít stejnou váhu; a doposud to tak bylo, podotkl Adamkus.