S odzbrojením musíte začít vy, vzkazuje Čína USA a Rusku

Peking - Čína nebude jednat o snižování velikosti svého jaderného arzenálu dřív, než k odzbrojování přistoupí dva někdejší rivalové ve studené válce Spojené státy a Rusko, které disponují mnohonásobně většími zásobami jaderných zbraní. Sdělili to dnes členové mezinárodního odzbrojovacího týmu.

„Čína zastává zásadní postoj, že je na ostatních, aby v tomto ohledu udělali první krok, především pak USA a Rusko,“ řekl bývalý australský ministr zahraničí Gareth Evans na tiskové konferenci po schůzce Mezinárodní komise pro nešíření jaderných zbraní a jaderné odzbrojení (ICNND) v Pekingu. „Čínská strana projevila jistou neochotu jít v této fázi o hodně dál.“

Obamovy snahy rozhýbaly celosvětové úsilí

Evans a někdejší japonská ministryně zahraničí Joriko Kawagučiová stojí společně v čele komise financované jejich vládami, pověřené zkoumáním možností dalšího jaderného odzbrojování a následným vypracováním zprávy pro světové vůdce. K debatě o práci komise se prý dvojice setká také s šéfem čínské diplomacie Jang Ťie-čch'im.

Prvotní impuls k činnosti komise dal americký prezident Barack Obama při svém dubnovém vystoupení v Praze, když prohlásil, že USA jsou připraveny stanout v čele kroků všech států disponujících jadernými zbraněmi, které by směřovaly ke snížení jejich arzenálů. Na nedávné konferenci o smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT) se pak 189 signatářských zemí jednomyslně shodlo na programu jednání o revizi NPT, která se uskuteční v květnu příštího roku.

V souvislosti s těmito kroky ale vyšla na pořad dne otázka, nakolik Čína, s mnohem menším jaderným arzenálem než USA a Rusko, splní očekávání, která jsou do ní v souvislosti s jaderným odzbrojováním vkládána. Tokio naléhá na Peking, aby zredukoval jaderný arzenál, a Evans řekl, že také Washington si přeje začít s Čínou jednat o jaderných zbraních.

Čína neodzbrojuje, ale zbrojí

Podle odhadu Federace amerických vědců má Čína asi 240 jaderných hlavic, zatímco USA a Rusko disponují 9400, respektive 13 tisíci hlavicemi. Případné čínské odzbrojení by tak v absolutních číslech světové bezpečnosti příliš nepřispělo. Skutečný problém tkví ovšem v tom, že Čína jedinou velkou jadernou mocností, která nadále svůj arzenál zvětšuje. Její armáda rozmisťuje nové balistické rakety a vyvíjí generaci atomových ponorek schopných odpalovat rakety s jadernými hlavicemi, tvrdí pozorovatelé.

Evans projevil názor, že je nerealistické očekávat, že Čína své jaderné síly v dohledné době zredukuje. Peking by podle jeho mínění ale mohl napomoci odzbrojování tím, že bude upřímnější a otevřenější ohledně rozsahu svého jaderného arzenálu a doktríny jeho možného použití.