USA vydaly do Itálie mafiánského bosse Gambina

Řím - Po víc než čtyřech desetiletích dnes na římském letišti vstoupil v doprovodu čtyř mužů policejní eskorty opět na italskou půdu kdysi mocný mafiánský boss Rosario Gambino. Po několikaletých právních tahanicích vydaly Spojené státy tohoto muže, kterého poslal soud v sicilském Palermu v megaprocesu z 80. let v nepřítomnosti na čtrnáct let za mříže.

Gambino, který stál v čele jedné z pěti hlavních mafiánských rodin v New Yorku, žil v USA od roku 1968. V roce 1984 byl odsouzen za obchod s drogami na 22 let vězení. Trest si odpykal celý. Po propuštění z vězení v roce 2006 byl na základě italské žádosti o vydání držen v imigračním středisku. Američtí soudci dlouho odmítali jeho vydání do Itálie s poukazem na zvláštní vězeňský režim, jemuž by mohl být ve vlasti vystaven a který označovali za „mučení“. Gambinův obhájce se v poslední době snažil zabránit vydání svého mandanta i s poukazem na jeho nalomené zdraví.

Gambino byl považován za hlavní osobu ve známém případu Pizza Connection, italské drogové sítě v USA, přes niž mafiánské klany dlouhá léta pašovaly narkotika ze Sicílie do Ameriky. Italští vyšetřovatelé si tak nyní od Gambina slibují informace, jak se tehdy praly peníze z prodeje drog a jakými cestami se dostávaly zpátky do Itálie. O to se policie podle italských médií aktuálně zajímá i proto, že loni v únoru byli při raziích v Itálii a v USA pozatýkáni přední členové klanu Gambinů, jejichž machinace dosud z valné části zůstávají zahaleny temnotou.

17 let od smrti lovce mafiánů Giovanniho Falconeho

Gambinův návrat do Itálie připadl právě na den 17. výročí zavraždění italského vyšetřujícího soudce Giovanniho Falconeho, který před 29 lety vydal na Gambina první zatykač. Sám rodák ze sicilského Palerma, považovaného za neoficiální sídlo zločinecké mafie, byl Falcone snad nejzarputilejším bojovníkem proti této organizaci a hlavní osobností justičního týmu, který se od 80. let věnoval jejímu potírání.

Především jeho zásluhou se uskutečnil první obří proces, ve kterém bylo v prosinci 1987 odsouzeno 338 příslušníků mafie. O rok později pak následovaly další dva megaprocesy, každý s osmi desítkami obžalovaných.

Falcone si svým odhodláním a neústupností, s jakou mafii pronásledoval, vysloužil nenávist její nejaktivnější odnože, sicilské Cosa Nostry. Nekompromisní boj s mafií se mu nakonec stal osudným - 23. května 1992 zahynul při výbuchu dálkově odpálené, mimořádně silné nálože na dálnici nedaleko Palerma spolu se svou manželkou a třemi muži policejní ochranky.

Italský vyšetřující soudce Giovanni Falcone zahynul při výbuchu nálože nastražené na dálnici u sicilského Palerma.
Zdroj: ČT24/internet