V čele NASA by poprvé mohl být černoch

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA by poprvé za dobu jeho existence mohl řídit člověk tmavé pleti. Šéfem této vesmírné agentury by se mohl stát bývalý astronaut Charles Bolden. Jeho nominaci oznámil americký prezident Barack Obama. Dvaašedesátiletý Bolden letěl v 80. a 90. letech do kosmu celkem čtyřikrát, z toho dvakrát byl velitelem letu.

NASA navržení někdejšího generála námořní pěchoty do ředitelského křesla prý přijala velmi pozitivně, protože Bolden patří k silným zastáncům letů s posádkou. S nominací musí ještě souhlasit americký Senát. Pokud by Boldena do funkce schválil, mohl by se stát druhým astronautem v čele americké vesmírné agentury. 

Dosavadní šéf NASA Michael Griffin, jehož do úřadu jmenoval předchozí prezident George Bush, po Obamově zvolení letos v lednu z funkce odstoupil. Změna ve vedení úřadu přichází podle agentury DPA v citlivé době. V příštím roce by totiž NASA měla vyřadit zastaralé raketoplány. Novou náhradu za ně by ale měla dostat nejdřív v roce 2015. Astronauti, kteří by měli letět k mezinárodní vesmírné stanici, by se tak museli nejspíš spolehnout na spolupráci a dopravu ruskými loděmi Sojuz.

Vydáno pod