Kuvajt hlásí nákazu mexickou chřipkou u amerických vojáků

Kuvajt - Novým virem chřipky H1N1 je nakaženo 18 amerických vojáků, kteří přiletěli do Kuvajtu. Jde o první případy nákazy v této blízkovýchodní zemi. Potvrdily to zdroje z kuvajtského ministerstva zdravotnictví, podle nichž se všichni už zotavili a zemi již opustili. Virus byl u skupiny vojáků zjištěn ihned po jejich příletu ze Spojených států na vojenskou základnu v Kuvajtu, upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Ibrahím Abdulhadí. Všichni vykazovali jen mírné příznaky a do kontaktu s místním obyvatelstvem se vůbec nedostali.

Už v sobotu kuvajtská vláda sdělila, že u neupřesněného počtu vojáků projíždějících Kuvajtem byl zjištěn nový druh viru. 

Tato skupina představuje první potvrzené případy nové chřipky v oblasti Perského zálivu. Kuvajt funguje jako logistická základna pro jednotky americké armády v Iráku.



Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) chřipka A(H1N1) si vyžádala 86 lidských životů a přes 12 000 lidí v celkem 42 zemích se jí nakazilo. Většina obětí připadá na Mexiko, odkud se virus začal v dubnu šířit.

Vydáno pod