Pákistánská armáda postupně dobývá největší město v údolí Svát

Mingora - Ofenzíva pákistánské armády proti povstalcům z hnutí Taliban slaví první úspěchy. Vojáci znovu získali kontrolu nad částí Mingory - největšího města v údolí Svát, které ovládají fundamentalisti. Ve městě uvízlo asi 20 tisíc civilistů, skoro dva miliony lidí pak kvůli bojům z oblasti utekly. Dobytí Mingory má zásadní význam pro pákistánskou armádu, která se snaží opět získat plnou kontrolu nad údolím Svát a vytlačit oddíly fundamentalistického hnutí Taliban.

Pákistánská armáda pomalu zabírá území ovládané Talibanem na severozápadě země. Vládní jednotky vytlačily povstalce z několika venkovských oblastí údolí Svát. Navíc vojáci po třech týdnech bojů pronikli také do největšího města oblasti. „Bezpečnostní síly vstoupily v posledních 24 hodinách do Mingory. Zabily 17 teroristů včetně jednoho z jejich vůdců,“ uvedl mluvčí pákistánské armády Athar Abbás. 

Armáda údajně město obklíčila a vyčistila dvě jeho významné části. Vojáci získali kontrolu nad elektrárnou a několika důležitými křižovatkami. V centru Mingory ale ozbrojenci kladou tuhý odpor. Vojáci prý musí postupovat dům od domu. 

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Ve městě zůstalo také asi 20 tisíc civilistů. Podle armádních představitelů si boje nevyžádaly žádné civilní oběti. Tyto údaje se ale nedají nezávisle ověřit, protože novináři nemají do města přístup. Od 2. května, kdy armáda rozsáhlou ofenzívu zahájila, přitom údolí Svát opustilo 1,7 milionu lidí. „Slyšeli jsme střelbu z tanků a vrtulníků - stříleli po nás. Otec a sestra zemřeli. Nevím, jestli se budeme moct vrátit. Na cestu zpátky ani nemáme peníze,“ stězuje si jeden z uprchlíků Ghufran Ulláh. 

Pákistánská armáda spustila útok na povstalce poté, co Taliban zneužil mírovou dohodu s pákistánskou vládou a snažil se rozšířit svůj vliv i do okolních oblastí - včetně území ležícího jen 100 kilometrů od hlavního města Islámábádu.

Vydáno pod