Motorkáři z Rolling Thunder jeli za svobodu

Washington - Stovky tisíc motorek projížděly ulicemi Washingtonu. Motorkáři ze sdružení Rolling Thunder se sem sjeli z celých Spojených států a z Austrálie na každoroční událost - Jízdu za svobodu. Během akce Rolling Thunder Ride for Freedom, která se konala už podvaadvacáté, požadovali zlepšení zdravotní péče pro vojáky, kteří se vrátili ze zahraničních misí. Kolona vyjela od Pentagonu a svou spanilou jízdu zakončila poblíž Památníku veteránů z vietnamské války.

Podle washingtonské rozhlasové stanice WTOP se akce zúčastnilo půl milionu motorkářů. Někteří z vietnamských veteránů připomínají, že jim kdysi říkali „vrazi dětí“, a oceňují, že se přístup Američanů v tomto směru změnil v posledních letech k lepšímu - veteráni z Iráku, Kuvajtu nebo Afghánistánu se těší všeobecnému respektu. „Nechceme, aby si prošli tím, čím jsme si prošli my,“ říká vietnamský veterán Joe Wagner.

Organizace Rolling Thunder sdružuje americké veterány z Vietnamu. Svým názvem připomíná bombardovací operaci v severním Vietnamu z roku 1965. Hájí zájmy amerických veteránů z Vietnamu a upozorňuje na osud pohřešovaných amerických vojáků a válečných zajatců. Má po celých USA 70 odboček. Podporovala i minulého amerického prezidenta George Bushe, který se vyhnul nástupu do Vietnamu službou v Národní gardě.

  • Jízda za svobodu ve Washingtonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/883/88267.jpg
  • Jízda za svobodu ve Washingtonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/883/88273.jpg