Scientologická církev ve Francii před soudem, hrozí jí rozpuštění

Paříž - Scientologická církev jde ve Francii před soud, čelí totiž obvinění z podvodu. Církev měla podle obžaloby podvést ženu, kterou údajně scientologové zmanipulovali tak, že vydala všechny své úspory za léky a knihy. Právníci církve ale veškerá obvinění popírají. Církvi hrozí pokuta ve výši až 5 milionů eur, nebo dokonce její rozpuštění.

Je to vůbec poprvé, co byla ve Francii tato církev obviněna z podvodu jako celek. Dosud totiž stanuli před soudem pouze jednotliví zástupci scientologů.  Ve Francii je scientologická církev považována za sektu, pokud by tento soudní proces prohrála, hrozí jí, že bude úplně zakázána.

Případ začal v roce 1998 stížností jedné ženy. Podle soudu 43letá Pařížanka utratila až 20 tisíc eur za scientologické předměty. Žena utratila své životní úspory za knihy, léky na „samočištění“ nebo za speciální elektrometr, který měl ukázat výkyvy v její psychice. Právníci tvrdí, že církev z ženy systematicky tahala peníze pomocí psychického nátlaku.

Právník Scientologů Patrick Maisonneuve ale prohlašuje: „Popřeme všechna obvinění. Prokážeme, že nešlo o mentální manipulaci.“

Představitelé církve jsou obviněni i z nelegálního prodeje léků

K žalobě se připojila další podobně postižená žena a také sdružení lékárníků, kterým se nelíbí, že scientologové svévolně prodávají léky členům organizace. Scientologové jsou obviněni i z toho, že vylákali desetitisíce eur ze čtyř bývalých členů sekty.

Před trestním soudem v Paříži stojí Duchovní sdružení scientologické církve (ASES-CC-Celebrity Centre), jeho pařížská knihovna a šest scientologů, mezi nimi generální ředitel Celebrity Centre Alain Rosenberg.

Ve Francii nyní zastupuje scientology Duchovní sdružení scientologické církve (ASES-CC). V zemi působí také společnost SEL, která ve vlastním pařížském knihkupectví prodává její „odborné“ knihy.

V roce 1995 zakázali ve Francii činnost zastupující organizaci scientologů, protože neplatila daně. Nečinila tak proto, že daňový úřad ji odmítal uznávat jako církev, která by měla nárok na významné úlevy. Odnož skupiny v pařížské oblasti byla v roce 2002 odsouzena také za neoprávněné sbírání informací o bývalých členech sekty.

Scientologická církev

Byla založena v 50. letech ve Spojených státech spisovatelem L. Ronem Hubbardem. Scientologové mají asi milión členů na celém světě (některé odhady hovoří o statisících, církev sama o devíti miliónech). Mezi veřejnými představiteli scientologie jsou i některé hollywoodské hvězdy, např. John Travolta či Tom Cruise.

Cílem scientologů je stát se thétanem, neboli duchovní bytostí mimozemského původu neomezených schopností a inteligence. Tohoto stavu se podle scientologů dá dosáhnout metodou auditingu, kterým se člověk duševně očistí od všech negativních vlivů. Jde o sezení se scientologem, během kterého se k očištění využívá takzvaný elektrometr. Scientologové jsou za tuto metodu kritizováni, někteří odborníci ji označují za vymývání mozku. Kromě toho musí člověk podle scientologů absolvovat i očištění fyzické, které spočívá ve vyplavení veškerých jedů z těla.

Laffayette Ron Hubbard
Zdroj: ČT24/wikipedia.com
Vydáno pod