V Indii vzplály po zabití guru masivní protesty, dva lidé zemřeli

Vídeň/Dillí - V Indii se po zveřejnění zprávy o smrti indického guru, který ve Vídni zemřel po nedělní přestřelce v jednom z tamních sikhských svatostánků, rozhořely divoké protesty. Dva lidé při nich zemřeli a další byli zraněni. Úřady ve státě Pandžáb vyhlásily v oblasti zákaz vycházení, povolána byla armáda. Informoval o tom server Times of India. Rakouské instituce podle něho pokračují ve vyšetřování případu, věnují se mu i rakouští politici.

Guru přijel do Vídně za věřícími a v neděli vystoupil v jednom ze sikhských svatostánků. Tam na něj a jeho doprovod zaútočila šestice mužů se střelnými zbraněmi a dýkami. Podle policie to byli nejspíš přívrženci jiného sikhského náboženského směru.

Sedmapadesátiletého duchovního zasáhly dvě střely. Lékaři ho úspěšně operovali. „Později ale muž zkolaboval a kolem půlnoci zemřel,“ uvedl mluvčí rakouské policie. Stav druhého zraněného duchovního, jehož lékaři také operovali, byl podle něj stabilizovaný.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

V Indii musely zasáhnout vojenské jednotky

V severoindickém státě Pandžáb se po zprávě o střelbě na duchovního na více místech rozhořely protesty. Na síle nabraly poté, co se rozšířila informace o jeho smrti. Guru totiž stál v čele jedné ze sekt, uvedl server Times of India. Do okolí města Džalandár se přesunuly armádní jednotky. Zabiti byli dva lidé, další utrpěli zranění. „Vyhlášen byl zákaz vycházení na dobu neurčitou a pět rot - po 75 mužích - bylo v oblasti rozmístěno, aby dostaly násilí pod kontrolu,“ uvedl zástupce tamního policejního prezidenta.

Demonstranti zablokovali dálnice a železnici. Podpálili vlak, dva nákladní vozy a banku. Házeli kameny na autobusy a několik jich poškodili. Dav zaútočil i na policejní stanici. Policisté s obušky se ho snažili rozehnat, popsal server. Do ulic vyrazili přívrženci sekty a příslušníci nejnižší kasty, takzvaných nedotknutelných.

Ve svatyni ve Vídni, kde se incident odehrál, se prý scházejí lidé hlavně z nižších kast. Pravidla svatostánku jsou liberálnější. Místopředseda napadeného náboženského centra se podle APA domnívá, že na duchovního zaútočili vyznavači konzervativního směru. Někteří svědci se zmínili o tom, že to byli příslušníci vyšších kast.

Zástupce svatyně tvrdí, že vedení modlitebny místní policii předem informovalo o tom, že by se při návštěvě duchovního mohl vyskytnout nějaký konflikt. Policie ale uvedla, že žádné informace o možné hrozbě neměla.

Vídeňská radní pro integraci Sandra Frauenbergerová dnes řekla, že nic nenasvědčovalo tomu, že by se schylovalo ke katastrofě. Sikhové se v Rakousku chovali vždy mírumilovně.

Podezřelí byli zadrženi

Policie oznámila, že všechny podezřelé zadržela. Na útočníky se v neděli ve svatostánku vrhli někteří věřící, odzbrojili je a zranili. Policisté po činu provedli ve Vídni dvě domovní prohlídky. Čtyři ze šesti podezřelých jsou prý žadatelé o azyl. Šestice skončí podle mluvčího státního zastupitelství ve vazbě.

Podle rakouské ministryně vnitra Marie Fekterové rakouské instituce spolupracují na vyšetřování s indickými. Chtějí od nich pomoc při objasnění pozadí činu. „Ujistili jsme indické kolegy, že uděláme vše pro vyšetření a pachatele budeme stíhat se vší tvrdostí zákona,“ řekl dnes rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger.

  • Protesty v Indii autor: Altaf Qadri, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88353.jpg
  • Protesty v Indii autor: Altaf Qadri, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88361.jpg
  • Protesty v Indii autor: Altaf Qadri, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88355.jpg