Zemědělci demonstrovali v Bruselu proti cenám mléka

Brusel - Rozezlení mlékaři dnes protestovali před budovou Rady Evropské unie v Bruselu kvůli nízkým výkupním cenám. Ministři zemědělství tam právě jednali o výrobních kvótách, které by měly ceny mléka zvýšit. Podle policie se demonstrace zúčastnilo až 900 zemědělců z Belgie, Německa a Francie. Farmáři chtějí snížení kvót pro produkci mléka, aby jej na evropském trhu bylo méně. To by podle nich mělo vést ke zvýšení výkupních cen. Ceny, které dostávají za mléko jeho producenti, se oproti loňskému roku podle zemědělců propadly až o 30 procent.

EU se loni na podzim po složitých debatách dohodla, že kvóty na mléko budou zrušeny až v roce 2015. Do té doby se budou každý rok zvyšovat o jedno procento. Poté by měl ceny určovat trh. Unijní instituce se nyní v zásadě staví proti možnosti, že by EU případně mohla dohodnutá pravidla měnit.

„Co se týká snížení kvót, je to politická dohoda, takže to bude otázka politických vyjednávání,“ řekl novinářům ministr Šebesta, který se s demonstranty před zasedáním sešel.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Podporu demonstrantům vyjádřil také prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba. Společně se zastavením zvyšování mléčných kvót by podle něj k navýšení výkupních cen pomohlo zavedení minimálních výkupních cen, jak je tomu na trhu s cukrem či bramborovým škrobem.


Brusel už kvůli problematické situaci na trhu s mlékem přistoupil k určitým opatřením - třeba k podpoře vývozu mléčných výrobků do třetích zemí. Unie se také dohodla na spuštění nákupu másla a sušeného odstředěného mléka za předem dohodnuté ceny, a to do srpna.

Systém mléčných kvót byl v EU zaveden v roce 1984 kvůli omezení nadprodukce mléka, stabilizaci trhu, ustálení kolísavosti nákupních cen a garantování určité cenové hladiny mléka a mléčných výrobků. V České republice začal být systém mléčných kvót uplatňován v roce 2001.

Nenecháme německé rolníky ve štychu

Dnes zemědělci protestovali i v Berlíně, kde zhruba 6000 demonstrujících zemědělců z celého Německa a 700 jejich traktorů protestovalo proti drahým pohonným hmotám a nízkým výkupním cenám zemědělských produktů. Protestující v Berlíně ochromili dopravu.

Šéf zemědělského svazu Gerd Sonnleitner požaduje balíček na pomoc zemědělství. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes zemědělce ujistila, že je vláda podpoří. Na pátek je naplánována schůzka s chovateli dojného skotu. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová dnes také oznámila, že zemědělci dostanou i finanční pomoc. „Nenecháme německé rolnice a rolníky ve štychu,“ řekla.

Zemědělci by tak mohli mít u dlouhodobých úvěrů nárok na nižší úroky nebo by mohli rychleji čerpat dotace z Evropské unie. Farmáři si kromě toho vymohli příslib rozsáhlejších daňových úlev při nákupu nafty. V příštích dvou letech by tak měli ušetřit dohromady více než 500 milionů eur (13,4 miliardy korun).