Chaos na budapešťském letišti, několikahodinové zpoždění

Budapešť - Organizační chyba dopoledne zcela ochromila budapešťské mezinárodní letiště Ferihegy. Zaměstnanci totiž omylem nasměrovali cestující ze Sýrie na kontrolu určenou jen pro turisty ze zemí schengenského prostoru. Než se situace vysvětlila, vytvořily se mnohahodinové fronty.

Terminál A2 na budapešťském letišti je určený výhradně pro cestující ze schengenského prostoru. Pro ostatní, jakož i pro občany Sýrie, funguje terminál A1. Obsluha letiště ale Syřany poslala špatně a ti během chvíle zablokovali provoz. Přes kontroly se nedostali, ale na správné místo odbavení se sami dostat nemohli.

„Terminál rychle zaplnili čekající pasažéři. Dočasně jsme proto museli zastavit odbavování cestujících i starty letadel,“ uvedl v prohlášení mluvčí letiště Mihaly Hardy.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Tisíce cestujících sice byly na letišti i ve správné hale, ale neměly šanci se dostat k letadlu v čas. Spoje tak nabíraly mnohahodinová zpoždění. Národní dopravce Malev už oznámil, že se mu podaří srovnat odlety a přílety svých strojů s letovým řádem až během úterý. Letiště uklidňuje cestující, že žádný spoj nebude zrušen a na každého, kdo má letenku, budou čekat. Zda odškodní cestují, kteří kvůli cizí chybě v Budapešti nestihli přestoupit na dalším letišti na návazný let, zatím vedení Ferihegy neoznámilo.