Francie otevře ve Spojených arabských emirátech vojenskou základnu

Abú Zabí - Francie bude mít vojenskou základnu v Perském zálivu. Francouzský prezident Sarkozy odjel na její slavnostní otevření do Spojených arabských emirátů. Je to první francouzská základna v zahraničí od konce koloniální éry. Hlavním úkolem francouzských vojáků bude chránit lodní dopravu před piráty v Perském zálivu. Francie v Emirátech usiluje také o kontrakty na jaderné elektrárny a dodávky bojových letadel.

Francouzi se od července objeví hned na třech místech, v přístavu v Abú Zabí vznikla francouzská námořní základna, jinde pak bude působit letectvo s třemi bojovými letouny, třetí základna je určena pro výcvik pozemního boje. Dohromady bude na základnách ve Spojených arabských emirátech rozmístěno přes 400 francouzských vojáků. Jejich hlavním úkolem bude ochránit nebezpečné vody Perského zálivu před piráty.

Francie si ale také rozmístěním svých vojáků upevňuje pozici na Blízkém východě, která by mohla být důležitá pro řešení otázky íránského jaderného programu. Někteří kritici otevření základen se ale obávají, že tak bude Francie zavlečena do blízkovýchodního konfliktu.

Francie by díky otevření základen mohla získat i zajímavé zakázky. Spojené arabské emiráty totiž zvažují koupi 60 francouzských stíhaček Rafale. Ty si budou moci na francouzských základnách místní představitelé prohlédnout na vlastní oči.     

Sarkozy se chystá slavnostně otevřít vojenskou základnu až zítra, už dnes ale na místo přicestoval spolu se čtyřmi ministry a několika podnikateli. Zítra bude podepsána nová bezpečnostní dohoda mezi Paříží a Abú Zabí, která nahradí dokument z roku 1995.