Dva novináři unesení v Somálsku loni v srpnu prosí své vlády o pomoc

Mogadišo - Kanadská novinářka a její australský kolega unesení loni v Somálsku požádali v zoufalém telefonickém rozhovoru o pomoc vlády svých zemí i své rodiny. Únosci, kteří oba novináře loni v srpnu zadrželi poblíž Mogadiša, za propuštění cizinců žádali přes dva miliony dolarů. "Jsem už několik měsíců nemocná. Jestliže moje vláda, Kanaďané a celá má rodina a přátelé neseženou milion dolarů, určitě tady zemřu. Prosím vládu, aby pomohla mým příbuzným zaplatit výkupné," říká v telefonu plačící Kanaďanka Amanda Lindhoutová.

Žije prý v hrozných podmínkách a nemá k dispozici pitnou vodu. „V nejlepším dostávám najíst jednou denně. Jsem spoutaná v místnosti bez okna a jsem zde sama,“ řekla v rozhovoru s kolegou z agentury AFP, jemuž se podařilo s rukojmími spojit. Kanaďanka byla unesena spolu s australským fotografem Nigelem Brennanem na silnici u somálské metropole, když oba směřovali do tábora lidí, kteří museli opustit domovy. Zajati s nimi byli i dva řidiči a somálský kolega, ale ty únosci v lednu propustili.

Novináři jsou drženi proti své vůli nepředstavitelných 9 měsíců

Na otázku, zda jsou její věznitelé násilníci, Lindhoutová řekla, že na to nemůže odpovědět a že řekla vše, co mohla. „Jsem nemocen, mám horečku a můj stav se stále zhoršuje. Prosím rodinu, aby se všemi prostředky pokusila zaplatit výkupné,“ řekl do telefonu zjevně nervově vyčerpaný Brennan. Podle AFP se rozhovor odehrál v neděli a v některých chvílích se zdálo, že novináři odpovědi čtou nebo říkají něco, co je jim diktováno.

Muž, který se představil jako prostředník únosců, řekl, že oba novináři už trpěli dost a že jestliže jim nikdo nepomůže, budou trpět ještě víc. Lindhoutová prohlásila, že únosci jsou velmi odhodlaní. „Když za nás nebude složeno výkupné, zabijí mne,“ řekla. Únosy cizinců nejsou v Somálsku výjimkou, ale v tomto případě je výjimečná doba, po niž jsou žurnalisté zadržováni. Většina únosů v minulosti byla záležitostí týdnů, a ne měsíců.

Vydáno pod