Francie otevřela v Emirátech vojenskou základnu

Abú Zabí - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes ve Spojených arabských emirátech slavnostně otevřel novou francouzskou vojenskou základnu. Hlavním úkolem francouzských vojáků na základně v Abú Zabí bude chránit vody Perského zálivu před hrozbou pirátů. Je to první francouzské zařízení tohoto druhu v Perském zálivu a první francouzská základna otevřená od ukončení koloniální éry v 60. letech minulého století.

Nicolas Sarkozy se dnes zúčastnil slavnostní otevírací ceremonie, při níž byly vztyčeny francouzská a domácí vlajka. Přítomen byl i místopředseda vlády a ministr vnitra SAE šajch Saíf bin Zajd Nahaján.

Podle Sarkozyho nová vojenská základna v regionu přispěje k zajištění stability oblasti, která je základem pro udržení světové rovnováhy.

„Budeme vojensky přítomni ve vzduchu, na moři i na zemi. Je to velmi konkrétní a silný důkaz, že chceme za všech okolností stát po boku Spojených arabských emirátů,“ prohlásil Sarkozy. Dodal, že ze základny budou těžit všichni spojenci bojující proti pirátství, jehož rozvoj je podle něj „skandální“.

Vojenská základna bude mít celkem tři složky. Francouzi se od července objeví v přístavu v Abú Zabí, kde vznikla francouzská námořní základna. Jinde pak bude působit letectvo se třemi bojovými letouny. Třetí část základny je určena pro výcvik pozemní armády.

Dohromady bude na základnách ve Spojených arabských emirátech rozmístěno přes 400 francouzských vojáků. Jejich hlavním úkolem bude ochránit nebezpečné vody Perského zálivu před piráty.

Kritici vojenského angažmá v Zálivu se bojí zatažení Francie do vojenských konfliktů. Zastánci ale namítají, že se tu bojuje také o trh - hlavně s americkými konkurenty. Ve hře jsou miliardové zakázky na jaderná zařízení a vojenská letadla. A Francouzi myslí boj o vliv vážně - vytáhli i na kulturní frontě. V emirátech vyroste arabský Louvre - pobočka slavného pařížského muzea se má otevřít do čtyř let. 

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes ve Spojených arabských emirátech slavnostně otevřel novou francouzskou vojenskou základnu.
Zdroj: ČT24