Ve Vídni začíná volba šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Vídeň - V sídle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni začíná volba jejího předsedy. Dnes se představilo všech pět kandidátů, kteří se o tuto funkci ucházejí. Původně kandidovali na post současného šéfa MAAE Muhammada Baradeje japonský a jihoafrický vyslanec u MAAE, nyní se připojili ještě vyslanci Belgie, Španělska a Slovinska.

Na úvod setkání odsoudila agentura jaderný test KLDR, považuje ho za vážné porušení norem, které stanovuje smlouva o zákazu nukleárních testů.

O funkci šéfa MAAE, která je jednou z institucí OSN, se znovu ucházejí japonský velvyslanec při MAAE Jukija Amano a jeho jihoafrický kolega Abdul Samad Minty. V březnové volbě ani jeden z nich nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu 35 členů guvernérské rady. Do funkce dál kandiduje Španěl Luis Echavarri, který nyní působí jako šéf nukleárního odboru Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj.

Dalšími uchazeči jsou i bývalý belgický ministr obrany a energie Jean-Pol Poncelet a slovinský soudce Ernest Petrič. Současnému řediteli Muhammadu Baradejovi vyprší mandát 30. listopadu. Analytici se ale shodují, že i při nynější volbě zůstává největším favoritem zástupce Japonska.

Vydáno pod