Nedaleko Srebrenice nalezen nový masový hrob

Sarajevo - Nedaleko Srebrenice objevili masový hrob, v němž je pohřbeno přes 20 lidí. Bosenské úřady odkryly hrob v blízkosti vesnice Mršići na severovýchodě země, což je jen 40 kilometrů od Srebrenice, kde došlo během války v Bosně k masakru několika tisíc lidí. Agentura AFP, která o nálezu informovala, proto spekuluje, že by mohlo jít o takzvaný druhotný hrob s oběťmi masakru ze Srebrenice, které vojáci využívali k zamaskování těchto hrůzných činů. Úřady nyní budou hrob zkoumat, dojde k exhumaci ostatků.

V roce 1995 byla Srebrenice obsazena srbskou armádou. Všichni muslimští obyvatelé mužského pohlaví byli poté internováni a později povražděni. Těla byla ukryta v masových hrobech. Dohromady při tomto masakru zemřelo na 8000 lidí. V okolí Srebrenice, někdejší muslimské enklávy, bylo doposud objeveno asi 70 masových hrobů, celkem úřady identifikovaly asi 5600 obětí.

Srebrenický masakr se řadí k nejhorším válečným zločinům, které byly v Evropě spáchány od konce druhé světové války. Z podílu na tomto vraždění je obviněn i někdejší předák bosenských Srbů Radovan Karadžić, který je nyní souzen před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu.

Hromadný hrob v bosenské Mršići
Zdroj: ČT24
Vydáno pod