Zemřel jeden z nejvýznamnějších norských politiků Haakon Lie

Oslo - V pondělí zemřel Haakon Lie, jeden z nejvlivnějších norských poválečných politiků. V politice byl aktivní již od svých šestnácti let, v roce 1921 vstoupil do Komunistické ligy mládeže. V průběhu dalších let se u něj však začaly objevovat antikomunistické postoje. Velmi výrazně se podílel na protifašistickém odboji, po válce pak určil prozápadní směřování země. Jeho zásluhou je i členství Norska v NATO.

V jeho politických názorech ho hodně ovlivnily cesty do Ruska, které podnikal ve 30. letech. Během nich si uvědomil, že autoritativní režimy nejsou správnou cestou. Dobrovolně se účastnil španělské občanské války, když bojoval proti generálu Francovi.

Výrazně se stavěl i proti fašismu, když bylo Norsko obsazeno Německem, organizoval norský protifašistický odboj. Podílel se také na vysílání ilegálního rádia, v roce 1941 ale musel uprchnout do exilu do Londýna. Po porážce fašismu v Evropě se Lie vrátil do vlasti a opět se začal aktivně zapojovat do politiky.

Zemřel Haakon Lie (zdroj: ČT24)

Jeho politická kariéra je spjata se Stranou práce, která je dodnes jednou z nejsilnějších v Norsku. Po druhé světové válce byl výrazně prozápadní, zasloužil se i o vstup Norska do NATO.

  • Haakon Lie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/887/88659.jpg
  • Haakon Lie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/887/88657.jpg
Vydáno pod