Řádění bouře v Německu a Švýcarsku: jeden mrtvý a čtyři zranění

Berlín/Bern - Nejméně tři lidé byli zraněni během prudkých bouří, které se dnes přehnaly přes větší část Německa. Ve Švýcarsku si živel vyžádal jednu oběť na životě, v rakouském Vorarlbersku byl jeden člověk zraněn. Již v noci na úterý způsobilo krupobití, vítr a mohutné deště značné škody v Nizozemsku. Bouře v Německu  provázely kroupy o velikosti golfového míčku a vyvrácené stromy. Silné bouřky postihnou v noci i Česko, podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí extrémní stupeň nebezpečí.

V Dolním Sasku špatné počasí přinutilo úřady k uzavření mnoha škol a v Bádensku-Württembersku způsobilo vykolejení vlaku, při němž byl těžce zraněn jeden člověk. Letiště v Mnichově muselo být v podvečer dočasně uzavřeno. V Kostnici u švýcarských hranic pokryly kroupy ulice města v deseticentimetrové vrstvě a spadané stromy zde úplně ochromily železniční dopravu. Na Bodamském jezeře pomáhali policisté při záchraně posádek mnoha lodí. Vítr na hladině jezera dosáhl podle meteorologů rychlosti až 156 kilometrů v hodině.

Dolní Sasko zasáhla průtrž mračen již ráno. V některých částech této spolkové země musely školy zrušit vyučování a blesky zde zapálily dva domy. Kvůli stromům spadaným do elektrického vedení byla přerušena železniční doprava mezi Brémami a Leerem, a tisíce cestujících se tak dočkalo svých vlaků až s velikým zpožděním.

Ve Švýcarsku si bouře vyžádala jednu oběť na životě. Stal se jí jednatřicetiletý řidič, na jehož automobil dopadl strom. Padající větev zde rovněž zranila jednu ženu. V mnoha částech země vichr vyvracel stromy z kořenů a strhával tašky ze střech domů. Déšť rovněž vyléval vodu z břehů potoků a popadané stromy na kolejích bránily v provozu vlaků.