KLDR se už necítí být vázána příměřím z roku 1953

Soul - Severní Korea dnes znovu provedla zkušební odpálení rakety krátkého doletu a dále stupňuje výhružky. Podle nejnovějších informací hrozí vojenskou akcí svému jižnímu sousedovi. Pchjongjang totiž nepovažuje dohodu z roku 1953 za zavazující a nezaručuje už ani bezpečnost lodí u svého západního pobřeží. KLDR také podle jihokorejských médií obnovila zpracovávání plutonia v Jong-Bjonu. Počínání země už odsoudila řada zemí včetně Ruska a Číny, Rada bezpečnosti OSN uvažuje o dalším zpřísnění sankcí.

Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání v noci na úterý SELČ označila severokorejský pondělní jaderný test za porušení své rezoluce z roku 2006. Ta byla přijata krátce po prvním jaderném testu, jenž KLDR provedla v říjnu 2006. Rada bezpečnosti teď chystá novou rezoluci, která má na pondělní zkoušku reagovat.

Znepokojení vyjádřilo i Rusko, nedalo nicméně najevo, zda podpoří případné zpřísnění sankcí vůči Severní Koreji. Nepravděpodobné je podle odborníků také to, že by přísná opatření proti KLDR odsoudila Čína, severokorejský soused s právem veta v RB OSN.  Pro Peking by znamenalo velké nebezpečí, kdyby se režim v KLDR zhroutil, jelikož by to mohlo spustit masový exodus Severokorejců do Číny.

Hrozba Pchjongjangu zaznívá v době, kdy je svět znepokojen jeho novými nukleárními a balistickými aktivitami. V pondělí KLDR provedla svůj druhý podzemní jaderný test a od té doby také zkušebně odpálila už šest raket krátkého doletu. Vojenskými aktivitami KLDR se cítí nejvíc ohrožena Jižní Korea. Korejská válka skončila v roce 1953 pouze příměřím. Hranici ve Žlutém moři pak vytyčila OSN, námořní incidenty v této oblasti jsou však časté.

Čtěte také: Hlavní mezníky ve vztazích KLDR a Jižní Koreje

Soul v úterý oznámil, že se přidá k iniciativě Spojených států a bude zastavovat ty lodě, u nichž bude mít podezření, že přepravují zbraně hromadného ničení. To dnes Severní Korea označila za vyhlášení války.

„Jakákoliv nepřátelská akce proti našim pokojným plavidlům, včetně prohledávání a zabavení, bude považována za neodpustitelný zásah do naší svrchovanosti a my na něj okamžitě odpovíme silným vojenským úderem,“ citovala agentura Reuters prohlášení mluvčího severokorejské armády ze zprávy KCNA.

Reaktivace jaderného zařízení

Záběry z amerických špionážních družic ukazují známky toho, že Severní Korea obnovila provoz ve svém jaderném komplexu v Jongbjonu. S odvoláním na nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj jihokorejský list Čoson Ilbo informoval, že americké družice odhalily páru stoupající ze zařízení na extrahování plutonia z vyhořelého jaderného paliva v jaderném komplexu v Jongbjonu. 
 
Tato informace se objevila dva dny poté, co KLDR provedla v pondělí svůj druhý podzemní jaderný test, od pondělí odpálila už šest raket krátkého doletu. Tato aktivita Severní Koreje vyvolala velké znepokojení a kritiku na mezinárodní scéně. O reakci na ni jedná Rada bezpečnosti OSN, která připravuje rezoluci, jež by měla sankcionovat Pchjongjang za nové jaderné a balistické zkoušky.

image_88829
Zdroj: ČT24