Rusko se kvůli severokorejské hrozbě bojí o svou bezpečnost

Moskva - Podle Ruska je situace na Korejském poloostrově alarmující a napjatá. Moskva se proto rozhodla přijmout preventivní opatření, včetně vojenských kroků. Napsala o tom agentura Interfax, která se odvolává na nejmenovaného zástupce ruských bezpečnostních služeb. Ruský prezident Dmitrij Medveděv navíc dnes označil nový severokorejský jaderný test za přímé porušení rezoluce RB OSN. Moskva prý proto podpoří rozhodnou reakci Spojených národů.

„Vyhrocení situace v regionu v důsledku posledních rozhodnutí a kroků Pchjongjangu se může projevit na bezpečnosti obyvatelstva ruských oblastí na Dálném východě. Proto je nezbytné přijmout odpovídající preventivní opatření,“ uvedl zdroj.

„Vycházíme z toho, že se odehrává nebezpečné balancování na hraně, ale 'válka nervů' nepřejde v 'horkou válku'. Nutná je zdrženlivost,“ dodal diplomat.

Čtěte také: KLDR se už necítí být vázána příměřím z roku 1953

Rusko i tak nicméně přistoupilo kvůli vývoji v Severní Koreji k bezpečnostním opatřením. Plánuje například posílit radiolokační kontroly. Opatření se dotknou jak vojenských struktur, tak civilní obrany.

Severní Korea dnes oznámila, že se už necítí být vázána dohodou o příměří z roku 1953 a hrozí Jižní Koreji vojenskou akcí. Kromě toho už nezaručuje bezpečnost lodí u svého západního pobřeží. Hrozba Pchjongjangu zazněla v době, kdy je svět znepokojen jeho novými nukleárními a raketovými aktivitami. V pondělí KLDR provedla svůj druhý podzemní jaderný test a od té doby také zkušebně odpálila už šest raket krátkého doletu.

Rusko podpoří rozhodnou akci OSN

„Jaderný pokus Severní Koreje představuje přímé porušení rezoluce 1718 Rady bezpečnosti OSN a je v rozporu s normami mezinárodního práva,“ prohlásil dnes při telefonickém rozhovoru s nejvyšším představitelem Jižní Koreje I Mjong-bakem ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Čtěte také: Rada bezpečnosti jedná o nové rezoluci

Oba představitelé proto zdůraznili odhodlání svých zemí aktivně se podílet na přípravě nové rezoluce RB OSN tvrdě odsuzující KLDR, dokument však prý musí směřovat k obnovení šestistranných rozhovorů s Pchjongjangem. Nová rezoluce se podle všeho již připravuje.