Prasečí chřipka se dál šíří, nově je i v Rumunsku a Singapuru

Bukurešť - Prasečí chřipka se šíří do dalších zemí, svůj první případ nákazy hlásí už také Rumunsko. Třicetiletá žena si nemoc přivezla z New Yorku, uvedlo dnes rumunské ministerstvo zdravotnictví. První případ nemoci hlásí také Singapur, kde se nemoc projevila u mladé ženy. Podle Světové zdravotnické organizace onemocnělo už skoro 13 tisíc lidí, zemřelo nejméně 92.

„Rumunsko se oficiálně připojuje k seznamu zemí s identifikovanou nákazou A(H1N1),“ sdělil ministr zdravotnictví Ion Bazac. Nemocná žena, která žila v USA, byla hospitalizována v Bukurešti spolu se třemi příbuznými. Podle ministra je její stav dobrý. Zdravotnické úřady v současné době pátrají po lidech, kteří s ní byli v kontaktu. Jde zejména o pasažéry linky z New Yorku.

V roce 2005 se stalo Rumunsko podle Reuters první evropskou zemí, která na svém území potvrdila smrtící virus ptačí chřipky H5N1. Ptactvo v hojné míře využívá tamní dunajskou deltu jako hnízdiště a zastávku během své každoroční migrace.

Nová chřipka doposud po celém světě nakazila asi 13 000 lidí a o život připravila nejméně 92 nakažených. V Evropě jsou nejvíce zasaženy Velká Británie se 184 případy, Španělsko se 136, Itálie s Francií se 17 nakaženými a Německo se 17 nemocnými. Seznam zemí s potvrzenou nákazou rozšířila v pondělí Česká republika, kde onemocněl pilot.