Microsoft připravuje pro USA nový typ přehrávače Zune

New York - Microsoft se chystá uvést ve Spojených státech na trh novou verzi přenosného mediálního přehrávače Zune. Podnik v noci na dnešek uvedl, že v přehrávači bude video s vysokým rozlišením obrazu, technologie dotykového displeje a připojení Wi-Fi. Zune bude mít i internetový prohlížeč a rozhlasový přijímač, který prý bude mít kvalitnější zvuk než běžné rádio. Cenu nové verze přehrávače Microsoft neuvedl. Ani neupřesnil datum, kdy chystá zahájení prodeje. Uvedl pouze, že to bude na podzim.

Nový Zune bude odpovědí na poslední verze populárního přehrávače iPod od rivala Apple. Microsoft již v minulém roce Zune rozšířil o nové funkce. Umožnil uživatelům stahovat hudbu bezdrátově a kupovat si skladby, které zaslechli v zabudovaném FM přijímači, napsala agentura Reuters.

Zune HD by se měl na trhu objevit v září, nejprve v USA, ve druhé fázi v řadě evropských států. Česká pobočka Microsoftu v tuto chvíli nemůže potvrdit, zda na tomto seznamu bude i Česká republika.

Na americkém trhu s digitálními přehrávači má ale náskok Apple. Zatímco se první iPody začaly prodávat v říjnu 2001, první Zune šel do prodeje až v listopadu 2006. Od října 2004 mají iPody v USA dominantní pozici; jejich značka je v USA na více než 70 procentech přehrávačů všech typů. Dalším rivalem Zune je řada Sansa od SanDisku, uvádí Wikipedia.