Pěší zóny na Broadwayi mají ulehčit dopravě a podpořit turistiku

New York - Slavná Broadway mění tvář. Podle plánů newyorské radnice by se části jedné z nejrušnějších newyorských ulic měly uzavřít pro dopravu. Práce začaly v neděli a mají trvat do konce srpna. Radnice teď uzavřela nejzatíženější části legendární ulice. Dává si čas do konce roku, pak zhodnotí, zda se uzavření osvědčilo a zda budou nové pěší zóny trvalé. Po prodlouženém svátečním víkendu čekala New York první zatěžkávací zkouška, ta skutečná se ale odehraje příští týden.

Ke změně vede radnici několik důvodů, vysvětluje zpravodaj ČT Michal Kubal: opatření má ulehčit turistům, protože na Broadwayi se nedalo projít po chodníku a docházelo tam často k nehodám. Za druhé má vytvoření pěších zón paradoxně ulehčit dopravě, protože Broadway jako jediná narušovala pravoúhlé rozvržení ulic na Manhattanu a bránila plynulosti provozu. Další důvod je zlepšení kvality ovzduší.

Broadway je nejstarší hlavní severojižní ulice ve městě a je známá hlavně množstvím prestižních činoherních a muzikálových divadel, která jsou významná také pro turistický průmysl. Devětatřicet zdejších velkých stálých profesionálních scén navíc přispívá ročně do ekonomiky New Yorku částkou 5,1 miliardy dolarů a podporuje 44 tisíc pracovních příležitostí.


Broadwayská divadla úspěšně čelí krizi

Broadwayská divadla úspěšně čelí současné hospodářské krizi a v sezoně 2008/2009 zaznamenala rekordní tržby. Prodalo se 12,15 milionu lístků, hrubé tržby se zvýšily o šest milionů dolarů (o 0,6 procenta) na 943,3 milionu dolarů. Padl tak předchozí rekord zaznamenaný v sezoně 2006/2007, kdy zisky dosáhly 938,5 milionu dolarů. Odborová organizace pracovníků divadel Broadway League to připisuje potřebě lidí nalézt únik od reality. K největším hitům této sezony patří nové uvedení klasických muzikálů Hair (Vlasy) a West Side Story.