Volby do EP mohou být v Maďarsku úspěchem radikální pravice

Budapešť - Nadcházející volby do Evropského parlamentu mají v Maďarsku pro mnohé hořkou příchuť. Zejména pak pro vládnoucí socialisty, kterým předvolební průzkumy předpovídají zdrcující porážku. Země se zmítá v ekonomické i politické krizi a lidé jsou nespokojení. A to je voda na mlýn extrémní pravici, která ohlašuje svůj politický nástup.

Když 15. března startovalo v Maďarsku krajně pravicové hnutí Jobbik svoji kampaň před volbami do Evropského parlamentu, málokdo to bral vážně. Dnes je situace úplně jiná - protižidovská a protiromská hesla Jobbiku, ale i velkolepé přehlídky Maďarské gardy si získávají u veřejnosti stále větší podporu. Politologové varují, že v budoucích volbách může nesnášenlivost a rasismus sehrát velmi významnou úlohu.

„Není vyloučeno, že nezískají jenom jeden, ale hned dva parlamentní mandáty. Ovšem to, že se do Evropského parlamentu dostanou, je při účasti pod 50 procent téměř jisté,“ říká Péter Krško, analytik Political Capital.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Na situaci reagují i nejsilnější strany

Na nárůst Jobbiku reagovaly už i nejsilnější strany. Maďarští socialisté antikampaní, která má přesvědčit lidi, aby nevolili pravici. Opoziční Fidesz pod vlivem bývalého premiéra Viktora Orbána se však popularity extrémní pravice neobává.

„Radikalismus v Maďarsku neživí nějaká ideologie, ale zloba, vášně, chudoba a bezvýchodnost. Ovšem pokud tu budeme mít vládu, která z Maďarska opět udělá úspěšnou zemi, dá práci a možnost na zvýšení životní úrovně i chudším lidem, tak ten prostor pro radikální síly výrazně zmenší,“ domnívá se Orbán.

I když nejsou pro Maďarsko v tuto chvíli evropská témata prioritou, očekává se u voleb 7. června vysoká účast. Podle odhadů by to mohlo být až 50 procent. Volby by totiž měly mít velký vnitropolitický význam, protože mohou předznamenat výsledek parlamentních voleb v příštím roce.