Kvůli rostoucí kriminalitě žádá Rakousko přísnější kontrolu evropských hranic

Brusel - K zesílení kontrol na vnějších hranicích Evropské unie dnes vyzval Evropskou komisi rakouský kancléř Werner Faymann. Zdůvodnil to mimo jiné stoupajícím přílivem kriminálních živlů do Rakouska. Podle šéfa rakouské vlády má ale policie "jasné důkazy", že počet nelegálních průniků do schengenského prostoru stoupl o 20 až 30 procent a v některých případech o více než 50 procent. Část z nich podle kancléře souvisí s "kriminální turistikou". Požaduje proto prověření bezpečnosti schengenské vnější hranice a tam, kde budou odhaleny nedostatky, její posílení.

Na konci roku 2007 se schengenský prostor bez vnitřních hraničních kontrol EU rozšířil o Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a další unijní nováčky ze střední a východní Evropy. Zrušení kontrol uvnitř systému měly kompenzovat posílené hlídky na vnějších hranicích evropského bloku.

Ještě na konci loňského roku u příležitosti prvního výročí rozšíření schengenského prostoru přitom Vídeň tvrdila, že kriminalita v příhraničních regionech Rakouska od otevření hranic klesla stejně jako počet osob zadržených při nezákonném překročení rakouských hranic.

Předseda Evropské komise José Barroso Faymanna ujistil, že Evropská komise udělá všechno pro zlepšení bezpečnosti občanů. Zkušenosti Rakušanů jsou podle něj ale odlišné od jiných zemí, kde se od rozšíření Schengenu kriminalita snížila.