Amnesty International: Romové jsou v Česku nadále diskriminováni

Londýn - Romové v České republice jsou nadále diskriminováni, především ve školství, bydlení a zdravotnictví. Ve své výroční zprávě to uvádí organizace Amnesty International, která také kritizuje Prahu za to, že se nepodařilo prosadit dostatečný zákon proti diskriminaci. Tvrdí, že pokračuje segregování romských dětí do škol pro žáky s mentálními problémy. Romské komunity se staly cílem krajně pravicových skupin a oficiální představitelé nadále používají vůči Romům rasistický jazyk, konstatuje dále zpráva.

Amnesty v této souvislosti hovoří o shromáždění Dělnické strany v listopadu v Litvínově a útoku na sídliště Janov. Připomíná i to, že státní zástupce v Ostravě obžaloval bývalého zástupce starosty Jiřího Jizerského a senátorku Lianu Janáčkovou kvůli rasistickým výrokům o Romech. Vzhledem k tomu, že Senát nezbavil Janáčkovou imunity, byla žaloba zmařena, uvedla Amnesty International.

Zpráva rovněž s odvoláním na studie nevládních organizací vypracované pro UNHCR uvádí, že v některých českých městech jsou Romové v bydlení rasově diskriminováni a záměrně segregováni. Připomíná i problém nucené sterilizace romských žen.

Amnesty International kritizuje Česko kvůli Romům (zdroj: ČT24)

Problémy s diskriminací Romů jsou podle Amnesty také v Maďarsku, na Slovensku, Srbsku, ale i v západní Evropě - například v Itálii nebo Španělsku. Je to dlouhodobý problém, který zhoršuje nynější ekonomická krize, jež přispívá k růstu násilí proti Romům a k růstu sociálního napětí.