Jak léčit roztroušenou sklerózu? Například konopím

Praha - Ohledně konopí a jeho léčebných účinků se vedou již řadu let mnohé diskuze, spojené často s nepřesně interpretovanými mýty. Na jedné straně stojí látka pod zkratkou THC, díky které je tato rostlina původem z Indie vyhledávaným artiklem na trhu s měkkými drogami. Opačné argumenty však předkládají mnohé léčebné účinky. Jedním z onemocnění, při kterém může být podle odborníků konopí velkým pomocníkem, je roztroušená skleróza. K druhému pólu se již naklonila Kanada a povolila lék na bázi konopí. Anglická společnost GW Pharmaceuticals, která přípravek vyrábí, teď o stejnou změnu v zákoně požádala vlády v Británii a Španělsku. Čeští pacienti zatím oficiální právní dovolení nemají.

Nezvyklá únava, poruchy koordinace pohybů, slabost svalů, v pozdější fázi dokonce až úplné připoutání na vozík. To jsou jen některé z projevů onemocnění centrálního nervového systému - nemoci zvané skleróza multiplex, častěji známé jako roztroušená skleróza. Nejčastěji propuká mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života. Nemoc je nevyléčitelná a její příčina není známa. Přesto existuje řada léků - převážně kortikosteroidů, které dokáží její průběh ovlivnit a zmírnit příznaky.

„Máme léky, které ovlivňují samotný proces choroby, to jsou imunomodulancia, čili medikamenty, které nějakým způsobem ovlivňují samotný imunitní systém, a čím dříve jsou nasazeny, tím je lepší šance, že budou fungovat,“ popisuje neuroložka Eva Havrdová. Příznivé účinky marihuany na roztroušenou sklerózu poprvé pocítil americký pacient Greg Paufler už v sedmdesátých letech. Od té doby se mnozí pacienti začali tímto Američanem inspirovat a podstupovali léčbu přírodní marihuanou. Pozitivní výsledky upoutaly vědce, a tak začala být marihuana jako lék postupně zkoumána i odborníky.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Společnost GW Pharmaceuticals vyvinula vůbec první lék na bázi konopí. Přípravek, jenž se nanáší sprejem pod jazyk a u pacientů s roztroušenou sklerózou zmírňuje napětí svalů, už schválily kanadské úřady. Farmaceutická společnost teď o totéž požádala Británii a Španělsko. „My jsme pro to, aby se ta paleta léků rozšířila. Samozřejmě by to muselo být ochráněno proti zneužití. Konopí obecně bylo zkoušeno už řadu let, problém je s tím, jestli si jej pacienti mohou obstarávat sami, což v řadě států není legální. Je to čistý výtažek z těch účinných látek konopí, které mohou ovlivnit nikoliv samotný proces choroby, ale mohou ovlivnit příznaky, to je jednak bolest a také právě to napětí, pocit tuhosti v končetinách, který omezuje hybnost pacienta,“ vysvětluje Havrdová.

Přestože chce firma docílit toho, aby lék z konopí schválily i další země Evropy, jeho budoucnost je zatím nejistá. Stejně jako u řady našich sousedů, i v Česku je zákon neúprosný. Za přechovávání omamných látek a drog, tedy i marihuany, udělují české paragrafy sazbu do dvou, v některých případech až do pěti let.

Konopný balíček
Zdroj: ČT24