Ke středečnímu útoku v pákistánském Láhauru se přihlásil Taliban

Láhaur (Pákistán) - Pákistánská odnož radikálního islámského hnutí Taliban se dnes přihlásila ke středečnímu sebevražednému útoku v Láhauru, při kterém zemřelo 24 lidí a téměř 300 bylo zraněno. Podle Talibanu šlo o odvetu za ofenzivu vládních vojáků proti ozbrojencům na severozápadě země.

Hakimulláh Mahsúd, pobočník šéfa pákistánského Talibanu Baitulláha Mahsúda, agentuře AP telefonicky potvrdil, že útok v Láhauru souvisel s vojenskou operací v údolí Svát. „Byla to odpověď na vojenské akce ve Svátu, při nichž umírají nevinní lidé,“ řekl.


Pákistánští oficiální činitelé už v uplynulých týdnech varovali, že by se místní islámští ozbrojenci mohli pokusit o teroristické útoky v odvetě za ofenzivu, kterou vládní vojáci vedou od minulého měsíce v údolí Svát a okolních oblastech na severozápadě země.

Vojenská operace byla reakcí na snahu ozbrojenců z hnutí Taliban, kteří v podstatě ovládali Svát, rozšířit svůj vliv do okolních oblastí, včetně území ležícího jen 100 kilometrů od hlavního města Islámábádu. V bojích už bylo podle pákistánské armády zabito více než tisíc ozbrojenců, které se podařilo vypudit z rozsáhlých oblastí údolí.

Pokračující boje ale v oblasti způsobily humanitární krizi, když vyhnaly z domovů 2,3 milionu lidí.

Vydáno pod