Moldavský parlament odložil druhou volbu prezidenta na 3. června

Kišiněv - Moldavský parlament o týden odložil druhé kolo hlasování o novém prezidentovi. Opozice usiluje o rozpuštění parlamentu a o nové volby, ke kterým by došlo, kdyby ani z druhého kola nevzešla nová hlava státu. Kandidátce komunistů Greceaniiové chyběl ke zvolení v prvním kole 1 hlas, opozice hlasování bojkotovala. Dubnové parlamentní volby a vítězství komunistů totiž považuje za zmanipulované.

Pokud se žádný z opozičních poslanců nerozhodne podpořit komunistický tábor, skončí i druhé kolo hlasování neúspěšně. Podle ústavy pak bude nutno rozpustit parlament a vypsat nové volby. Přesně takovou strategii opozice sleduje, protože volby z 5. dubna považuje za zmanipulované a požaduje nové hlasování, v němž doufá, že zvítězí.

Dosavadní prezident Vladimir Voronin již podle ústavy kandidovat nemůže, protože byl ve funkci již dvě období po sobě. Chce si však zachovat vliv a dal se zvolit předsedou parlamentu. Komunisté podle něj odmítají nové volby tak krátce po předchozích bez ohledu na to, že opozice jejich výsledek zpochybňuje. Vedení komunistů apeluje na opozici „nutností stability v zemi“ a nabízí opozičním předákům za podporu v prezidentské volbě určité funkce v parlamentu.

Přímou koalici s některou z opozičních stran však komunisté odmítají. Šéf komunistů, končící prezident a odnedávna předseda nynějšího parlamentu
Voronin to označil za „nemožné“. Strana má podle něj dost poslanců na to, aby vládla sama, potřebuje „v zájmu lidu a státu“ podpořit jen při volbě prezidenta.