Silné zemětřesení v Hondurasu si vyžádalo nejméně 5 obětí

Tegucigalpa - Nejméně pět mrtvých si vyžádalo silné zemětřesení, které dnes nad ránem (před 10:30 našeho času) zasáhlo ostrov Roatán u Hondurasu v Karibském moři. Otřesy dosáhly síly 7,1 stupně Richterovy škály. V Hondurasu, Belize a Guatemale se spustil systém varování před tsunami, vlna ale nevznikla a pohotovost byla později odvolána. Oběťmi neštěstí jsou podle záchranářů děti; jedním z nich je patnáctiletý mladík, na nějž se ve městě Pineda La Lima zřítil strop. Při otřesech také zahynuly čtyři spící děti.

Epicentrum zemětřesení bylo 64 kilometrů severovýchodně od Roatánu v hloubce 10 kilometrů. Podle záchranářů jsou ale způsobené škody malé, i když vyvolaly velkou paniku mezi obyvatelstvem.

Ve městě Santa Barbara na severozápadě země spadlo několik domů a byly přerušeny dodávky elektrického proudu. Na fotbalovém stadionu v Puerto Cortéz se zřítila zeď a spadlo také několik dřevěných domů. Citelně poškozen byl významný most přes řeku Ulua u města El Progresso.

Podle honduraských úřadů byly otřesy zaznamenány i v La Limě ležící 160 kilometrů severně od metropole Tegucigalpy. V sousedním Belize se ve městě Independence zřítilo několik domů, dodávky elektřiny byly přerušeny v celém regionu až k mexické hranici.

Ostrov Roatán leží nedaleko druhého největšího korálového útesu na světě a je vyhledáván sportovními potápěči, připomíná agentura Reuters. V tamních turistických střediscích ale nebyly kromě popraskaných zdí hlášeny významnější škody.

Vydáno pod