Dopravní masakr v Bulharsku: 16 mrtvých, 24 zraněných

Sofia - Nejméně 16 lidí zahynulo v jihovýchodním Bulharsku u města Jambol, kde vjel autobus na lesní cestě kvůli poruše brzd do davu poutníků. Mezi oběťmi jsou dva cestující, ostatní byli turisté. Zraněno bylo 24 lidí, z toho čtyři těžce. Bulharský premiér Sergej Stanišev vyhlásil kvůli tragédii celostátní den smutku.

Nehoda se stala v době, kdy pravoslavní křesťané slaví den Nanebevstoupení Páně. Turisté právě směřovali na vrchol pohoří Bakadžík, když je smetl autobus, který krátce předtím odvezl na kopec věřící. Příčinou havárie byla podle ministerstva vnitra technická závada, kvůli níž vozu nefungovaly brzdy. „Jel hrozně rychle. Ze zadní části se mu kouřilo. Nevím, jestli to byly brzdy, ale vypadal skoro, že hoří,“ řekl jeden ze svědků neštěstí.


Havarovaný autobus byl sice starý třicet let, ale podle dokladů nedávno prošel technickou kontrolou. Na místo tragédie dorazil osobně bulharský prezident Georgi Parvanov v doprovodu premiéra. „Příčiny nehody ukáže až vyšetřování, budeme si muset počkat na jeho výsledky. Zatím je jasné jen to, že tu došlo k mimořádné tragédii,“ prohlásil prezident.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)